У ПЕРЕОЗБРОЄННІ УКРАЇНА МАЄ ЗНАЧНІ АМБІЦІЇ ТА СКРОМНИЙ ПОТЕНЦІАЛ – С.ЗГУРЕЦЬ

При реалізації переозброєння Україна має «гору амбіцій та надзвичайно маленький потенціал». Таку думку в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, додавши, що «є великий розрив між словами і реальними можливостями».

С.Згурець пояснив, що оцінює ситуацію як «достатньо критичну» через те, що Україна достатньо бідна країна, і цими витратами на потреби оборони не може забезпечити той прорив в галузі опанування нових технологій і нових напрямів промисловості, про якій заявляє. Експерт навів приклад, який ілюструє потенціал оборонної промисловості, згадавши створення досить якісної бронетехніки. «Але ми виходимо максимум на 20 бронетранспортерів на місяць при наявності 5 ремонтних заводів», — зазначив він.

С.Згурець також згадав спільну з Національною академією наук України нараду в Генеральному штабі ЗСУ, де начальник Генерального штабу Віктор Муженко проголосив проривними проектами створення зброї спрямованої енергії, лазерні засобі ураження, гіперзвукову зброю, а також технології ведення  дій у кіберпросторі та автономні комплекси різнорідних технічних засобів для ведення військових дій на землі та у повітрі. Фахівець назвав це абсолютно правильними вимогами з огляду на наміри України посилити оборонний потенціал.

С.Згурець також наголосив на важливості використання потенціалу приватних підприємств. «За відсутності чіткого бачення перспектив оборонно-промислового комплексу і за відсутності органу, який би дійсно не тільки визначав перспективи, а й ніс би відповідальність, то ситуація складається ахова, з точки зору приватних підприємств», вважає фахівець.

Він додав, що для приватних підприємств це є той бізнес, від якого залежить майбутнє конкретних людей. Тому, резюмував експерт, питання виживання приватної обороно-промисловості є надзвичайно важливим. При цьому він підкреслив, що часто приватні підприємства мають потенціал з точки зору виготовлення оборонної продукції значно більший, ніж передбачений тими замовленнями Міністерства оборони.

Поделиться публикацией
-->