1

РАКЕТНО-ДВИГУННИЙ СКАНДАЛ, ЗАПУЩЕНИЙ NEW YORK TIMES, МАЄ ОЗНАКИ ІНФОРМОПЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ – ДИРЕКТОР ЦДАКР БАДРАК

Днями американська газета The New York Times опублікувала статтю, у якій із посиланням  на «експертний аналіз та оцінки розвідслужб» висунула припущення, що до успіхів випробувань міжконтинентальної балістичної ракети Північної Кореї може бути причетний українським завод. Йдеться про дніпровський «Південмаш», якому приписують виробництво двигуна для ракети і продаж на чорному ринку.

Вищезгадана стаття  The New York Times має ознаки цілеспрямованої інформаційної атаки на Україну. Цей ракетно-двигунний скандал нагадує пріснопам’ятний кольчужний скандал, який свого часу мав потужний вплив на розвиток як внутрішньої обстановки в Україні, так і українсько-американських стосунків. Таку думку у коментарі інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

За його словами, у матеріалі The New York Times немає жодного факту, доказу, посилань на свідків чи учасників цієї «оборудки» між Україною та КНДР. Вона базується  лише припущеннях, домислах. Бадрак відзначив, що  автори публікації та «досліджень», на які вони посилаються, з незрозумілих причин відкидають причетність Росії та Китаю до можливої передачі ракетних технологій до КНДР. Він акцентує увагу на тому, що в РФ ще з радянських часів зберігалася значна кількість двигунів РД-250 (про які йдеться у статті) та окремих їх елементів. І саме з території Росії вони могли з легкістю потрапити до північно-корейських лабораторій.

Як помітив співрозмовник «ОПК», на тлі повного ігнорування імовірності «російського сліду» у причетності до ракетних успіхів Південної Кореї у статті вимальовується майже апокаліптична картина «постреволюційної» Україна, де ракетний завод у Дніпрі, який процвітав за часів СРСР та дружби з Росією потерпає від відсутності контрактів і вимушений торгувати на чорному ринку ракетними двигунами…

«Описана ситуація більше схожа на сценарій пропагандистської програми російського телебачення і не може претендувати на серйозне дослідження чи журналістське розслідування», — зазначив Бадрак.

Загалом цей фейк, на думку директора ЦДАКР, може бути частиною спланованої російськими спецслужбами інформаційної операції проти України. При цьому аналітик не виключає застосування сценарію, який було застосовано у постановці «кольчужного скандалу» часів Кучми. Тоді факт поставок українських РЛС Іраку так й не було доведено.

Зараз, навіть гіпотетичне звинувачення Україну у поставках ракетних двигунів КНДР, може перетворити її з потенційного союзника США на ворожу державу.

«Розслідування цієї гіпотези може зайняти місяці, а можливо, й роки. При цьому, неважливо, що встановить слідство. Головне, що Україна може втратити підтримку США і залишитися один на один з агресивним кремлівським режимом. Саме цього прагне Росія», — вважає директор ЦДАКР.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией

Комментарии

-->