США У БЕРЕЗНІ ТАЄМНО ПЕРЕДАЛИ УКРАЇНІ ATACMS, ЇХ ВЖЕ ЗАСТОСОВУВАЛИ ДВА РАЗИ

Сполучені Штати Америки протягом останніх тижнів таємно доставили в Україну ракети ATACMS з дальністю ураження 300 кілометрів. Це перша поставка ATACMS такої дальності. Україна вже два рази застосувала ракети з цього пакету допомоги, повідомило агентство Reuters з посиланням на американського чиновника.

Ракети ATACMS були включені до пакету військової допомоги на суму 300 мільйонів доларів. Цей пакет був схвалений президентом США Джо Байденом 12 березня, сказав американський чиновник. Водночас чиновник не уточнив, скільки ракет отримала Україна.

Україна вперше застосувала цю модифікацію далекобійних ракет вранці 17 квітня під час атаки аеродрому в тимчасово окупованому Криму. Відстань до цього аеродрому від фронту складає 165 км.

Передачі ракет з дальністю до 300 км передували дебати в адміністрації Байдена. Зокрема Пентагон виступав проти, побоюючись, що втрата ракет зашкодить США. Існували також побоювання, що вони будуть використані для атак на цілі в глибині Росії. Проте думки змінилися після, як КНДР надала Росії далекобійні ракети.

Існують різні моделі ракет ATACMS. Дальністю їх стрільби коливається від 160 до 300 кілометрів. Зокрема ракета MGM-140A ATACMS Block 1 з касетною бойовою частиною М39 має дальність стрільби до 165 км. Її модернізована версія MGM-140B Block 1A має дальність 300 км. Є ще модифікація MGM-140E ATACMS Block 1A Unitary (QRU) / MGM-168A ATACMS Block 4A з осколково-фугасною бойовою частиною, яка стріляє до 270 км.

Поделиться публикацией