ІЗРАЇЛЬСЬКИЙ ELBIT ПРОРИВАЄТЬСЯ НА УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК ОВТ

Міноборони України може залучити ізраїльську компанію Elbit Systems LTD до модернізації  вертолітного парку України без тендеру. Нині вже тривають перемовини між ізраїльською оборонною компанією Elbit Systems Ltd, має намір взяти участь у модернізації  вертолітного парку ЗС України, зокрема, бойових вертольотів типу Мі-2, Мі-8, Мі-24, та підприємством-спецекспортером «Укроборонпрому» «Спецтехноекспорт»

Про це інформаційне агентство «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив представник оборонної промисловості, дотичний до переговорів. За словами співбесідника «ОПК», представники Elbit Systems Ltd вже вивчають рівень українських технологій у даному проекті, а сферою їх зацікавленості стали креслення модулю керування ракети комплексу протитанкового керованого ракетного озброєння «Бар’єр».

На думку співбесідника «ОПК», участь ізраїльської Elbit Systems Ltd у виконанні держоборонзамовлення з модернізації арміських Мі-2, Мі-8, Мі-24 може суттєво зашкодити проектам, які українські оборонні підприємства розпочали реалізовувати в інтересах Збройних сил України. Він додав, що підприємства ОПК України здійснювали розробки за власний кошт, тоді як розробки Elbit Systems Ltd можуть сплачуватися із оборонного бюджету. «Таким чином ми бачимо, що іноземні компанії мають на українському ринку преференції, на відміну від власне українських», — зазначив представник українського приватного підприємства ОПК.

На переконання фахівця, відповідне рішення може бути прийняте українською стороною без економічного та технологічного обґрунтування, та без конкурентних процедур.

На цей час підприємствами Держконцерну “Укроборонпром”, у кооперації ПАТ “Мотор Січ” та низкою інших приватних підприємств оборонного комплексу України, розроблено гіростабілізуючі платформи, в які інстальовано канал управління ракетою “Бар’єр”, для застосування її на бойових вертольотах типу “Мі”.

«Запорізьким підприємством на сьогодні розроблено програму створення українських бойових вертольотів. Переконаний, що у тісній кооперації із підприємствами авіаційного кластеру концерну, а також із іншими оборонними приватними підприємствами, можна досягнути якісного результати та створити надійну бойову машину», – зазначав нещодавно гендиректор «Укроборонпрому» Павло Букін.

Поделиться публикацией