БЕЛЬГІЯ ПРИСКОРИТЬ ПЕРЕДАЧУ F-16 В УКРАЇНУ

Бельгія хоче відправити західні винищувачі F-16 в Україну вже у цьому році, а не у 2025-му, як раніше заявляли в Міноборони країни. Очікується поставка до чотирьох літаків. Про це розповіли прем’єр-міністр Александер Де Кроо та міністерка оборони Бельгії Людівін Дедондер, слова яких цитує VRT.

Також бельгійський уряд планує поставити ракети для систем ППО із власних запасів, а також виділить 200 мільйонів євро для участі в німецькій ініціативі щодо пошуку систем протиповітряної оборони для України.

Де Кроо зауважив, що майбутні передачі літаків залежатимуть від того, які швидко для заміни в країну надійдуть винищувачі F-35. Точних термінів надходження F-16 невідомі, проте, за словами Дедондер, це станеться «якомога швидше». Де Кроо підкреслив, що всі поставки військової техніки оплачуватимуться за рахунок податків на російські активи. «У нашій країні зберігається багато російських грошей. Ми використовуємо податки з них, аби дати українцям усе, щоб вони могли захистити себе від росіян. Завдяки цьому поставки не оплачуються за рахунок бельгійців», ‒ підсумував він.

Нагадаємо, Бельгія розмістила у Данії 50 військовослужбовців та два літаки F-16, щоб навчати українських пілотів, техніків і планувальників місій. Також країна виділила 100 мільйонів євро на обслуговування та підтримку західних винищувачів. Також Бельгія готує вже заявляла про пакет військової допомоги для України на 412 мільйонів євро, у який увійде 300 броньованих автомобілів Lynx LMV виробництва IVECO і три мінні тральщики. Окрім того, прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо говорив, що країна виділила 200 мільйонів євро на снаряди для України, які знайшла Чехія.

Поделиться публикацией