ЧОТИРИ КРАЇНИ МОЖУТЬ НЕГАЙНО ПЕРЕДАТИ УКРАЇНІ СИСТЕМИ ПРО PATRIOT

Є чотири країни в Європі та Азії, які мають Patriot, що можуть бути негайно передані Україні

Україна знайшла сто вільних систем протиповітряної оборони Patriot у світі. Однак сподівається якнайшвидше домовитись про постачання семи додаткових батарей Patriot. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю The Washington Post.

Він заявив, що під час пошуку ППО для України «хороша і тиха дипломатія не спрацювала». Тому очільник українського МЗС вирішив покластися на новий стиль «жорсткішої дипломатії». За словами Кулеби, до зміни тактики призвела російська атака на Київ наприкінці березня, коли вибухи пролунали менше ніж через хвилину після початку сирени повітряної тривоги.

Міністр заявив, що його команда ідентифікувала понад 100 доступних Patriot. Він повідомив, що деякі сусідні країни мають більше однієї системи, яка нині охороняє порт чи аеродром. Кулеба наголосив, що для початку можна зосередитися на отриманні семи Patriot, проте якомога швидше.

За словами Кулеби, Київ виявив чотири країни в Європі та Азії, які мають Patriot, що можуть бути негайно передані Україні. Водночас він продовжує просити і Сполучені Штати передати свої батареї на тлі блокування пакета допомоги в понад 60 мільярдів доларів у Конгресі.

Міністр закордонних справ розповів, що навіть пропонував країнам надати Україні Patriot у тимчасове користування, обіцяючи повернути батареї, як тільки їх попросять.

Чотири європейські країни Північноатлантичного альянсу уклали угоду про закупівлю до тисячі ракет для зенітного ракетного комплексу Patriot.

Поделиться публикацией