СПРОБИ ПУТІНА ВІДМОВИТИСЯ ВІД ЗАХІДНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАЗНАЛИ НЕВДАЧІ, В РФ ВСЕ МЕНШЕ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИРОБЛЯТИ СУЧАСНІ ОВТ – BLOOMBERG

Багаторічні зусилля російського диктатора Володимира Путіна щодо зменшення залежності оборонної промисловості від імпорту важливих компонентів і технологій зазнали невдачі на тлі західних санкцій.

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на таємну перевірку Генеральної прокуратури РФ

У раніше невідомому документі вказується, що в Росії з 2019 року діє програма з чітко визначеними цілями щодо зниження залежності оборонно-промислового комплексу від західних поставок до 2025 року. Йшлося про налагодження вітчизняного виробництва комплектуючих для різноманітного озброєння: від радарів до підводних човнів і систем ПРО. Але внутрішній перегляд плану за 10 місяців до вторгнення Росії в Україну виявив, що він не був виконаний майже за всіма параметрами.

Bloomberg ознайомився з 20-сторінковим аудитом Генпрокуратури РФ, датованим квітнем 2021 року. Згідно з документом, Москва намагалася провести імпортозаміщення 177 058 комплектуючих, які використовувалися в 278 видах військової техніки. Зокрема, планувалося відмовитися від 640 комплектуючих українського виробництва.

Тільки в 2020 році Росія сподівалася знайти заміну 18047 комплектуючим на 43 види техніки, але зуміла замінити лише 3148 найменувань. На імпортозаміщення легких багатоцільових вертольотів Ка-226,80 було виділено понад 230 млн рублів, хоча вони навіть не були включені в державну програму закупівель озброєнь. Виробництво аналогових електронних компонентів з нуля навіть не почалося: із запланованих 4148 різних компонентів жоден не побачив світ.

Спроби замінити українські комплектуючі також не дали результатів у 2020 році: було проведено 212 замін на чотирьох типах обладнання проти цілі 260 замін на 12 типах техніки.

У тому ж році Москва змогла налагодити стратегічне постачання запчастин трохи більше ніж на третину з 7244 проектів, які вона передбачала. З 484 проектів, спрямованих на зміну ланцюгів поставок, тільки п’ять досягли прогресу.

Як йдеться в документі, в 2020 році були досягнуті лише обмежені успіхи — реалізовано імпортозаміщення невеликої кількості обладнання для радіо- і лазерної розвідки.

У 2021 році ситуація не покращилася. Були зірвані контракти на мільярди рублів з російськими науково-дослідними інститутами і компаніями, а через відсутність належного контролю у виробництві «російських» аналогів таємно використовувалися іноземні комплектуючі.

Звіт за 2021 рік також оголив такі невдачі:

протиракетний комплекс «Нудол» — було поставлено 1548 завдань по заміні комплектуючих, але виконано лише 0,3%, а імпортозаміщення 30 комплектуючих на вітчизняні аналоги навіть не почалося,

РЛС дальнього попередження «Небо-СВУ» і «Небо-УМ» — роботи по заміні зарубіжних комплектуючих на вітчизняні аналоги так і не почалися, плани по імпорту запчастин виконані на 20% і 0,7% відповідно.

Берегова система радіоелектронної боротьби «Мурманськ-БН» – не менше 111 компонентів були з країн ЄС і НАТО і потребували заміни, але розробка вітчизняних аналогів так і не почалася.

Цілі імпортозаміщення взагалі не були досягнуті щодо:

атомні підводні човни типів «Ясень» і «Акула»,

бомбардувальники ТУ-22М3, винищувачі-бомбардувальники Су-34, а також кілька типів ракет, в тому числі керована ракета ППО 9М96,

Літак Іл-96 (раніше Путін їздив за кордон)

фрегати класу 22350,

зенітно-ракетні комплекси «Бук-М3»,

ударні вертольоти Ка-52К,

сімейство дронів «Форпост».

За словами одного з європейських чиновників, очікується подальша деградація російської техніки та її збройних сил в цілому. Деякі з найсучасніших озброєнь Росії повністю залежать від іноземних комплектуючих: крилаті ракети, бомбардувальники ТУ-22, підводні човни, системи ППО.

Росія намагається поповнити свої війська, поспішаючи великі втрати в танках і літаках,, а також з використанням значної частини ракетного арсеналу. Дефіцит передової зброї змусив Росію покладатися на моделі радянських часів, багато з яких менш точні і надійні, кажуть чиновники в США і Європі. Вони вважають, що Кремль навряд чи зможе продовжити масовані ракетні удари по українській інфраструктурі, незважаючи на погрози Путіна продовжити ескалацію.

Поделиться публикацией