ЩОМІСЯЦЯ В ЗСУ ПОТРАПЛЯЄ КІЛЬКА ДЕСЯТКІВ НОВИХ ЗРАЗКІВ ЗБРОЇ

Заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк через сайт Міністерства оборони України повідомив, що у січні 2024 року оборонне відомство допустило до експлуатації у військах понад 40 зразків різного озброєння та військової техніки — як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Що означає: відтепер ці зразки можна закуповувати за кошти держбюджету для посилення української армії.
Серед зброї, якій надано зелене світло до експлуатації Силами оборони, згадано нові безпілотні літальні апарати, самохідну артустановку, міномет та багато іншого.
При цьому відомо, що в Силах оборони України вже використовують півтора десятки типів САУ та понад 60 різних типів БАК. Питання уніфікації однотипних видів зброї стає проблемою майбутнього, однак на сьогодні така ситуація нерідко сприяє армії, оскільки робить українську зброю непередбачуваною для противника.
Крім того, в українській армії та інших арміях світу вже підсумовують результати експлуатації зброї, що випробовується війною. Вже навіть природнім шляхом формується перелік найбільш вдалих зразків, за закупівлю яких формується черга в усьому світі – і це не тільки система ПРО Patriot та РСЗВ HIMARS. Наприклад, оборонне об’єднання з Об’єднаних Арабських Еміратів EDGE Group у січні 2024 року повідомило, що його естонський підрозділ Milrem Robotics, що виробляє робототехніку, отримала масштабний контракт від оборонного відомства ОАЕ на постачання 60 одиниць роботизованих платформ різних типів. Між іншим, роботизовані платформи Milrem Robotic мають на озброєнні й Сили оборони України – експлуатують півтора десятки платформ типу THeMIS. А на початку грудня 2023 року стало відомо, що «Укроборонпром» підписав угоду з цією компанією.
Серед суто українських озброєнь вже можна відзначити систему бойового управління тактичної ланки «Кропива» та ПТРК «Стугна-П» й «Корсар», а також морські дрони Sea Baby і Magura 5.

Поделиться публикацией