США ОГОЛОСИЛИ ПРО РЕКОРДНИЙ ПАКЕТ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ

У межах підсумків чергової вже 21-ї зустрічі у форматі Рамштайн, яка 26 квітня пройшла у он-лайн режимі, міністр оборони США Ллойд Остін повідомив про виділення нового пакета допомоги Україні озброєнням. Про це повідомив Пентагон.

Його обсяг рекордний за весь час війни та становить 6 млрд доларів.  Вони виділені за програмою Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI). Вона передбачає закупівлю озброєння у виробників і його передачу в рамках завершення циклів виготовлення замовлених ОВТ.

Україна має отримати наступні ОВТ:

ракети до ЗРК Patriot та NASAMS

системи протидії БПЛА

боєприпаси для реактивних систем з лазерним наведенням

багатофункціональні та контрбатарейні радари

боєприпаси до HIMARS

артилерійські снаряди калібру 155-м і 152 мм

високоточні авіаційні боєприпаси

БПЛА Switchblade і Puma (UAS)

обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами ППО України

компоненти для підтримки українського виробництва БПЛА та інших можливостей

тактичні вантажні автомобілі, саперні боєприпаси, стрілецька зброя та боєприпаси до неї, технічне обслуговування тощо

Майже вся допомога призначена для забезпечення та спорядження раніше переданих ОВТ. Сума складає 43% витрат, які заплановані за програмою USAI з 13,8 млрд доларів відповідно до розподілу 61 млрд доларів загального фінансування.

Водночас допомога також передбачає поставку «обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами ППО України», що стосується реалізації проєкту FrankenSAM із адаптацією американських ракет до радянських ЗРК. А також про підтримку американськими компонентами виробництва українських БПЛА.

Поделиться публикацией