ЧОМУ КИТАЙ ЗАБЛОКУВАВ КОМЮНІКЕ САМІТУ G20 ІЗ ЗАСУДЖЕННЯМ ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Як відомо із ЗМІ, на зустрічах за зачиненими дверима зі складання комюніке саміту G20 Китай рішуче підтримував Росію, перешкоджаючи спробам західних офіційних осіб включити до нього формулювання, що засуджують війну.

Таке повідомлення зробило видання Financial Times, процитувавши високопоставленого німецького представника G20. За даними видання, найімовірнішим буде комюніке G20, який включатиме широку, неконкретну заяву про те, що зараз «не час для війни». До того ж, альтернативою буде спільна заява 19 чи 18 країн. При цьому люди засудження ядерної ескалації, швидше за все, знайдуть схвалення.

Як зазначили «ОПК» в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), існує чимало причин того, що Пекін дотримується саме такої позиції.

Головна з них, вважають в ЦДАКР, аналогія із Тайванем, тобто, в разі засудження війни Китай би визнав, що ймовірне захоплення Тайваню буде інтерпретуватися світовою спільнотою як міжнародний злочин.

Крім того, кажуть в ЦДАКР, Пекін наразі не прагне зближення позицій з Вашингтоном, оскільки Китай визнаний стратегічним суперником. А виснаження США війною в Україні дуже вигідне Китаю, оскільки військово-технічна допомога йде не Тайваню, а Україні – цього вимагає гаряча фаза війни. То ж, Китай і надалі підтримуватиме Росію у площині політики та економіки, запевняють в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння. А от потужні сучасні технології та їх передача РФ – під великим питанням. В ЦДАКР вважаються, що Китай має намір зайняти місце РФ на світовому ринку озброєнь та не потрапити під санкції США — КНР системно нарощує експорт зброї за рахунок падіння обсягів ВТС в РФ: за підрахунками SIPRI, Китай на 6,3% збільшив свій експорт в часи найбільшого падіння російського – у 2015-2019 рр.

Аналітики ЦДАКР прогнозують обвал Росії на світовому ринку озброєнь за результатами 2022 року – через втрату компетенцій та нездатність виконати низку контрактів. Падіння обсягів відбудеться не в останню чергу внаслідок загрози санкцій з боку США щодо замовників російської зброї в рамках закону «Про протидію противникам Америки через санкції» (CAATSA, діє з 2 серпня 2017 р.; закон передбачає можливість введення санкцій проти будь-яких країн-імпортерів ОВТ РФ). Зокрема, від російських озброєнь вже відмовляються Індія, Індонезія, Філіппіни. Китай, впевнені в ЦДАКР, протягом найближчих п’яти років стане другим світовим експортером, а Росія випаде з п’ятірки.

Поделиться публикацией