УКРАЇНСЬКА ППО ВЖЕ ЗБИЛА ПІВТОРА ДЕСЯТКИ РАКЕТ «КИНДЖАЛ»

Українські сили протиповітряної оборони змогли збити вже 15 аеробалістичних російських ракет Х-47 «Кинджал». Вперше це сталося 4 травня, хоча раніше цю інформацію спростовували, щоб оцінити реакцію росіян. Ракету збили за допомогою американського ЗРК Patriot. Про це розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат в інтерв’ю «Новинарні».

За його словами, наразі Patriot прикривають лише Київ. Ігнат додав, що Україна ще отримає ці системи, для їх використання зараз у Німеччині проходять навчання українські військові. «Наші люди з бойовим досвідом збиття «Кинджалів» стануть наставниками не тільки для курсантів, а, можливо, і для іноземців. Бо ніхто в світі з Patriot ще не збивав такий тип ракет, лише ППО ЗСУ», — зазначив речник. Ігнат зауважив, що після першого успішного збиття військові провели нараду, на якій вирішили притримати оприлюднення цієї інформації. «Випустили росіяни «Кинджал» – і нехай думають, де він дівся. Нам потрібен був час, щоби поспостерігати за реакцією ворога, зробити певні маневри та інше. Тоді ми публікували цю інформацію в повній комунікації з погодженням у командувача Повітряних сил Олещука та головнокомандувача ЗСУ Залужного. Ми добу тримали інформаційну тишу. На жаль, окремі ЗМІ поширили цю інформацію раніше – хоча я просив їх теж потримати паузу. Це все ж робиться не просто так. Інформація – теж зброя, яку треба вміло застосовувати. Й інколи час – це теж зброя. У нас, на жаль, багато хто цього не розуміє», — сказав Ігнат.

Технічні характеристики ракети «Кинджал». Дальність польоту «Кинджала» становить 1 500-2 000 км, а його ядерний або звичайний боєзаряд — 480 кг. Відстань польоту ракети перевищує 3000 км, якщо її встановити на бомбардувальник Ту-22М3. При цьому вона має такі ж розміри, як і боєголовка 9М723 «Іскандер-М». «Кинджал» має довжину 8 м, діаметр корпусу 1 м і стартову масу приблизно 4300 кг.

Однак є ключові відмінності від наземного «Іскандера», включаючи перероблену хвостову частину, зменшені рулі і спеціальну заглушку в хвості ракети, призначену для захисту сопел двигунів під час високошвидкісного польоту. Після запуску «Кинджал» швидко розганяється до швидкості 4 Маха (4900 км/год) і може досягати швидкості до 10 Маха (12 350 км/год, тобто 4080 м/сек). Така швидкість у поєднанні з нестабільною траєкторією польоту і високою маневреністю ракети може ускладнити її перехоплення. Варто зазначити, що російське визначення «Кинджала» як «гіперзвукової» ракети дещо вводить в оману, оскільки майже всі балістичні ракети досягають гіперзвукової швидкості (тобто вище 5 Махів) в певний момент свого польоту. Носіями можуть бути літаки МіГ-31, Ту-22М та Су-57.

Поделиться публикацией