НАЗДОГАНЯЮЧИ УКРАЇНУ, РФ ПРИСКОРЮЄ ВИХІД НА СЕРІЙНЕ ВИРОБНИЦТВО КАТЕРІВ-КАМІКАДЗЕ

Міноборони РФ дало замовлення на виготовлення дослідної партії із 10 катерів-камікадзе підприємству «Кингисеппский машиностроительный завод» (або ж просто KMZ). Це замовлення має бути виконано до кінця 2023 року, кожен з катерів має розвивати швидкість до 80 км/год, долати дальність до 200 кілометрів та брати на борт до 600 кілограмів «корисного навантаження», в тому числі вибухівку. Якщо практика використання таких морських дронів виявиться успішною, Міноборони РФ може замовити виробництво такої зброї для війни на морі. Про це повідомив Defense Express з посиланням на заяву власник KMZ Міхаіла Данілєнка в інтерв’ю одному із пропагандистських «ЗМІ».

Тут варто звернути увагу, що згадане вище підприємство KMZ є виробником одночасно обладнання для атомної промисловості і заодно виробником невеликих катерів для силових структур РФ. В тому ж інтерв’ю, наприклад, згадується, що в 2024 році «Кингисеппский машиностроительный завод» має поставити чергову партію катерів «Афалина» для «Росгвардии».

У вересні 2023 року KMZ на форумі «Армия-2023» презентувала дистанційно керований катер під індексом ГРК-700 «Визир», для якого в першу чергу заявлялось «цивільне» призначення як гідрографа, дослідження дна акваторій та виявлення затонулих об’єктів. Але і допускалась можливість поставки ГК-700 «Визир» для Міноборони РФ як багатоцільового морського дрона, в тому числі – як «мисливця» за нашими катерами-камікадзе. Тоді по ГК-700 «Визир» росіяни заявляли дещо інші характеристики: корисне навантаження — до 500 кг, заявлена дальність ходу може складати до 500 км (але за умови використання електроприводу), заявлена максимальна швидкість ходу – до 43 вузлів.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у спробі зберегти великі десантні кораблі у РФ почали на них встановлювати сухопутні ЗРК «Тор».

Поделиться публикацией