СУХОПУТНІ ВІЙСЬКА США ОТРИМАЛИ ЛАЗЕРНУ ЗБРОЮ ППО МАЛОЇ ДАЛЬНОСТІ

Армія США отримала перші чотири передові системи протиповітряної оборони малої дальності спрямованого маневрування енергії, або DE M-SHORAD, йдеться у пресрелізі армії.

Нові системи лазерної зброї потужністю 50 кіловат на машині Stryker отримав 4-й батальйон 60-го артилерійського полку протиповітряної оборони у Форт-Сіллі. Нова лазерна система протиповітряної оборони виробництва Raytheon  призначена для знищення дронів, ракет, артилерійських снарядів та авіації. Вона не потребує причепу та спеціальної машини підтримки. Усе необхідне встановлено на одному шасі Stryker, що дає системі перевагу в маневреності порівняно із старими зразками. Іншою перевагою DE M-SHORAD є те, що вона є економічно ефективнішою за використання дорогих ракет для збиття цілей. Система добре себе показала на  проведених у березні випробуваннях на полігоні в Аризоні і, як йдеться у повідомленні, «продемонструвала надзвичайний потенціал та  залишила незабутнє враження на учасників і глядачів».

«Поставка прототипів DE M-SHORAD для 4-60-го ADAR є важливою віхою в кампанії модернізації армії. Ці високоенергетичні лазерні системи змінять правила на сучасному полі бою, стануть критичним компонентом інтегрованої, ешелонованої та глибокої протиракетної оборони для маневрених формувань дивізій і бригад», — наголосив полковник Стівен Гутьєррес, керівник Офісу управління проектами DE M-SHORAD RCCTO.

Кілька років тому збройні сили США у рамках програми розробки лазерної зброї успішно провели випробування лазерного комплексу Advanced Test High Energy Asset (ATHENA). Також повідомлялось, що Південна Корея планує розробку потужного лазера, який зможе перехоплювати велику кількість безпілотних літальних апаратів або крилатих ракет.

Поделиться публикацией