РОСІЯ ПОЧАЛА ВИРОБЛЯТИ ВЛАСНІ ПРОТОТИПИ ІРАНСЬКИХ ДРОНІВ

Безпілотники “Герань-2” схожі на іранські Shahed-136, але виготовлені з інших матеріалів.

Росія почала виробляти версію іранських ударних безпілотників і застосовувати їх проти України, пише Business Insider із посиланням на незалежну британську дослідницьку групу Conflict Armament Research.

Британські дослідники оглянули уламки двох безпілотників, знайдених у Києві в липні, які були схожі на іранські Shahed-136, але мали електронні модулі, які збігалися з модулями російських розвідувальних безпілотників. За словами дослідників, одноразові безпілотники під назвою Geran-2 є російською версією іранських безпілотників.

Минулого року російські війська почали використовувати безпілотники іранського виробництва для нанесення ударів по містах по всій Україні. Маленька зброя з гвинтовим приводом може бути оснащена вибухівкою, яка детонує при ударі, тому її часто називають безпілотниками-камікадзе. Згідно зі звітом, безпілотники Geran-2 виготовлені з інших матеріалів, ніж Shahed, і, схоже, їх адаптували, щоб краще відповідати потребам Росії. Два безпілотники, які перевірила Conflict Armament Research, містили електронні модулі під назвою «Комета» в секціях наведення — вони раніше були знайдені в російських безпілотниках.

Українські ЗМІ також опублікували фотографії безпілотників, нібито російського виробництва. Семюель Бендетт, експерт з російських військових безпілотників у Центрі військово-морського аналізу, сказав The Times, що аналітики чекали, чи зможе Росія створити власні версії іранських безпілотників. «Зараз ми побачили в російських ЗМІ, що це, по суті, домашня збірка, і там внесені зміни в конструкцію з урахуванням власних потреб», — сказав він. «Це вказує на те, що росіяни намагаються створити безпілотник такий же потужний, як і оригінальний Shahed, який можна було б виробляти в значних кількостях», — додав він. «Кінцева мета для них — зберегти потужність, одночасно підвищивши ефективність і фактично знизивши витрати», — сказав він. Після того, як Росія почала вторгнення в Україну, західні держави запровадили жорсткі санкції, щоб обмежити доступ Росії до технологій іноземного виробництва. Але Росія продовжує знаходити способи придбати багато необхідних їй військових товарів. У дослідників також виникають питання щодо експортного контролю, оскільки очевидно, що багато компонентів, які знайшли у російських безпілотниках, виготовлені після лютого 2022 року. На початку серпня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у складі російських ракет і дронів комплектуючі з 50 країн, що потрапили в РФ попри санкції. Списки всіх виробників комплектуючих складені.

Поделиться публикацией