ДЕСАНТНІ ВІЙСЬКА ЗМІНИЛИ НАЗВУ, КОЛІР БЕРЕТІВ І ДАТУ ПРОФЕСІЙНОГО СВЯТА

Сьогодні у Києві пройшла урочиста церемонія перейменування Високомобільних десантних військ у Десантно-штурмові війська Збройних Сил України.

Разом із запровадженням нової назви, десантники отримали нову дату професійного свята. Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про встановлення в Україні Дня Десантно-штурмових військ Збройних Сил України», який відзначатиметься щороку 21 листопада.

Як зазначив Глава держави під час урочистої церемонії, саме у цей день в Україні відзначають день Собору Архистратига Михаїла, а цей святий є небесним покровителем українських десантників.

«Тож цілком логічно саме 21 листопада відзначати й ваше професійне свято. Звичне 2 серпня – то дата першого стрибка парашутистів в Московському військовому окрузі. До чого ж тут ми? Москва – не Київ. Так само як і «Україна – не Росія», — заявив Петро Порошенко.

Він зауважив, що десантники отримали берети нового зразка та темно-бордового кольору.
Та наголосив, що легендарне десантне братерство, символами якого вважалися «блакитний берет» та «тєльнік», було розстріляне російськими зайдами під Слов’янськом, в Донецькому аеропорту, біля Іловайська та Дебальцевого.

Президент заявив, що з кожним днем Україна нарощує бойовий потенціал десантних підрозділів, які отримують нові та модернізовані зразки озброєння, військової техніки, сучасні засоби зв’язку. Але при цьому відзначив, що «внаслідок гібридного характеру сучасної війни ми не повинні забувати про її ідеологічну складову».

Петро Порошенко нагадав про безпрецедентний рейд 95-ї аеромобільної бригади тилами російсько-терористичних військ у серпні 2014 року, здійснений за підтримки 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

«Прорвали лінію оборони ворога, пройшли з боями вздовж кордону майже 500 кілометрів. Знищили чимало військової техніки та особового складу, забезпечили російський воєнторг «вантажем 200», а у якості трофеїв захопили чимало озброєнь», — підкреслив Президент та нагадав, що тодішній командир 95-ї бригади Михайло Забродський став згодом командувачем Високомобільних десантних військ. Кілька тижнів тому – його призначено ще й командувачем сил антитерористичної операції.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->