В УКРАЇНІ Є ПЕРЕВАГА В АРТИЛЕРІЇ – Newsweek

Україна зберігає очевидну перевагу в артилерійській війні з Росією, війська якої на початку повномасштабного вторгнення були більш численними та оснащеними. Та попри всю передбачувану модернізацію, російський «бог війни» у вигляді артилерії став пригніченим на тлі систем, які нині мають Сили оборони. Українська артилерія та групи БПЛА полюють на великокаліберні знаряддя, а також реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) окупантів, які виконують аналогічну функцію на коротших дистанціях. Тож на сьогодні артилерія армії РФ виснажується, йдеться в матеріалі Newsweek.

Аналітики зазначили, що з вересня по листопад 2023 року ЗСУ знищили 2272 артилерійські системи та 167 РСЗВ ворога. За аналогічний період 2022 року цей показник становив 789 і 108 відповідно. «Це справді велика проблема для росіян. Це не просто кліше, це не українська «пропаганда». Останні п’ять місяців Росія дуже активно використовує артилерію старого зразка. Не пізньорадянської доби, а середини 50-х і 60-х років – артилерію типу буксированих гаубиць Д30 і Д20 із максимальною дальністю стрільби 15-18 км», – прокоментував колишній офіцер СБУ, а нині радник комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Іван Ступак. За його словами, це дуже коротка дистанція, наприклад, порівняно зі шведською САУ Archer у ЗСУ, дальність дії якої становить 30-60 км, залежно від снаряда. Ступак підкреслив, що запаси російської артилерії повністю вичерпані, окупанти використовують наявні системи, «бо вони не мають іншого вибору». У публікації зазначили, що російський диктатор Володимир Путін переводить економіку країни на військову основу, але нарощування виробництва запасних частин для артилерії є складним завданням і частково залежить від західних технологій, до яких Москва зараз має обмежений доступ. У Newsweek заявили, що проблема Кремля стає лише більш актуальною в міру того, як до України прибувають передові боєприпаси Заходу. Так кажуть, що літньо-осіннє зростання кількості заявлених знищених російських систем артилерії співпало з появою у ЗСУ касетних боєприпасів.

«Тепер у руках України також перебувають варіанти касетних боєприпасів дальньої дії ракетної системи MGM-140, відомої як ATACMS, що запускаються HIMARS. Українським артилеристам допомагають все більш досконалі контрбатарейні радари, які використовуються для швидкого виявлення російських знарядь, які стріляють», – вважають аналітики. Такої думки й американський ветеран бойових дій Ден Райс, який раніше був спеціальним радником головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Він зазначив, що українці тепер мають «вогневу перевагу» над росіянами, а також досконаліші та ефективніші системи озброєнь. «Повномасштабне розгортання касетних артилерійських снарядів і ракет вступило в нову фазу війни. Саме тому Путін пропонує «мирні переговори» і називає це «трагедією». Тепер Москва вимушена боротися з глибокими ударами по великих скупченнях її військ і будь-якої артилерії чи РСЗО» – сказав Райс. Натомість експерти сходяться на думці, що у війні обом сторонам знадобиться набагато більше боєприпасів, щоб продовжити боротьбу.

 

«У Києва багато проблем з доправленням артилерійських снарядів із європейських країн… Нам обіцяли близько 1 млн снарядів, але досі в нас є лише близько 300 тис. У Росії є мільйон снарядів із Північної Кореї, Ірану, і вона намагається перекупити їх у різних країнах, куди раніше постачала сама», – констатував ексофіцер СБУ Іван Ступак. Як повідомляв OBOZ.UA, за жовтень 2023 року захисники України ліквідували майже 23 тисячі російських окупантів. Також вони знищили за місяць близько 3,5 тис. озброєння й техніки ЗС РФ, зокрема рекордну кількість танків.

Поделиться публикацией