В МОУ, ЗСУ ТА ІНШИХ СКЛАДОВИХ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ ВЖЕ ЗАПРОВАДЖЕНО 309 СТАНДАРТІВ НАТО

На початок 2024 року в Міністерстві оборони, Збройних силах та інших складових сектору безпеки і оборони України вже запроваджено 309 стандартів НАТО. А це більше, ніж прийнято у деяких державах-членах НАТО, які приєдналися під час останньої хвилі розширення Альянсу.

Про це 12 січня ц.р. повідомив Укрінформ, посилаючись на заступника міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

«Ми говоримо, зокрема, про такі важливі напрямки, як стандарти щодо управління військами та критерії щодо експлуатації озброєння та військової техніки. У 2023 році також практично завершено розробку національних стандартів системи керування життєвим циклом ОВТ, заснованих на відповідних основоположних стандартах НАТО», – зазначив заступник міністра оборони.

Варто нагадати, що в лютому 1994 року Україна приєдналася до Програми НАТО «Партнерство заради миру». У червні 2021 року Північноатлантична рада оприлюднила новий пакет Цілей партнерства України з НАТО, який містить 46 Цілей. Вони були одностайно ухвалені всіма державами-членами Альянсу. У рамках пакету Цілей партнерства України з НАТО нашій країні було запропоновано запровадити до 2025 року 219 стандартів Альянсу. Заступник міністра оборони уточнив, що наразі з рекомендованих 219 стандартів Україна вже запровадила 186. Ще 123 стандарти ми запровадили в ініціативному порядку.

Загалом у Північноатлантичному альянсі існує близько 1200 стандартів, які постійно змінюються, удосконалюються шляхом перегляду щонайменше кожні три роки.

Гаврилюк також уточнив, що у 2024 році планується запровадити ще 50 стандартів НАТО у секторі безпеки.

Запровадження стандартів НАТО як у 2023, так і у 2024 році передбачено планами пріоритетних дій Кабінету міністрів.

Основна функція стандартів НАТО – взаємосумісність збройних сил. Ця мета закріплена у Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, підписаній у 1997 році. Стандарти НАТО регламентують різні сфери діяльності складових сектору безпеки і оборони – від спільної термінології до уніфікації технічних процесів, взаємосумісності озброєння та військової техніки, процедур управління військами та повсякденної діяльності збройних сил членів Альянсу та країн-партнерів.

Стандарти НАТО уводяться в дію угодами (STANAG) та рекомендаціями (STANREC) НАТО зі стандартизації і можуть прийматися як в цілому, так і з застереженнями.

 

Поделиться публикацией