ДЛЯ ЗНИЩЕННЯ МОСКОВСЬКОГО РЕЖИМУ ПОТРІБНА КОАЛІЦІЯ ТА ДОВГА РАКЕТНА РУКА – ВИСНОВОК ПІСЛЯ УДАРУ ПО ОБ’ЄКТАМ ХУСИТІВ

Головний висновок для України після ударів США разом із Сполученим Королівством та за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів по об’єктах хуситів в Ємені наступний: для знищення злочинного московського режиму потрібна антипутінська коаліція – група держав, які відверто проголосять необхідність зміни політичного ладу у РФ, що необхідно для збереження безпеки на планеті. Це може бути непублічне рішення, які матиме вираз у наданні Україні усіх видів зброї, яких вона потребує для звільнення від окупаційних угруповань своїх територій. Та також підтримки фінансовими ресурсами і технологіями, що могло б бути зафіксовано відповідними двосторонніми угодами про безпекові гарантії (безпекову підтримку).

Про це пишуть перший віце-президент Національної академії наук України, академік Володимир Горбулін та директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

«Бо якщо хусити, навіть не окрема країна, а воєнізоване угрупування шиїтів-зейдитів, яке діє на території Ємену та з січня 2021 року визнане терористичною організацією Сполученими Штатами, має величезну кількість далекобійного озброєння, то хіба це не ганьба усьому світові та й самій Україні?! За довжиною ракетної руки це угруповання з маленької країни Південно-Західної Азії перевершує Україну майже на порядок!» — вказують експерти.

Окрім згаданих ракет Ghadr-F дальністю дії 2000 км, хусити мають значну кількість іранських клонів. Наприклад, версію іранської Rezvan із дальністю ураження 1400 км, твердопаливну ракету Khaybar Shekan дальністю дії 1450 км як розвитком іранської Fateh-110, а також іранські Zolfaqar дальністю дії до 700 км. Окрім балістичних ракет у їх арсеналі також є крилаті ракети лінійки Quds, які визначають версіями іранських Soumar — Quds-3 та Quds-4 мають дальність у 2000 км. А також в арсеналі хуситів ще й відомий українцям Shahed-136 із дальністю пуску у 2500 км.

Дійсно, це ще більший сором для самої України. Для Української держави важливо максимально зосередитися на екзистенційних військових програмах, передусім на ракетній. Тим більше, що переважно технології є всередині країни.

Адже усі країни, які навіть купують зброю або спільно її виробляють, ракети й найбільш ефективну зброю ураження розробляють та виробляють самостійно. Можна поглянути на Туреччину, яка 35-40 років тому взагалі не мала свої потужної оборонної промисловості. Але саме у день ракетних атак по хуситам Ємену гордо сповістила, що у країні завершилися конструкційні випробування двох ракет власної розробки класу “повітря-повітря” — Gökdoğan та Bozdoğan, — відповідно, Gökdoğan – малого та середнього радіусу дії, тоді як Bozdoğan здатна вражати цілі на великих відстанях.

До речі, удар по угрупованню хуситів, як і відбиття ракетних атак хуситів Ізраїлем за допомогою розробленою спільно з американцями системи Arrow 3, свідчить про дієвість ізраїльської моделі безпекових гарантій – так само і Україна могла б збільшити можливості розробок необхідної зброї із західними партнерами.

Дуже важливо, щоб українська нація засвоїла цей важливий воєнний урок, що мав місце в ніч на 12 січня 2024 року. І якщо коаліція може вдарити сотнею ракет за один раз, а Україна для самозахисту не може скористатися навіть двома десятками одиниць побідної зброї, то стає зрозумілим висновок: Україні досі не надано зелене світло для деокупації! Ну, а для повоєнного протистояння Україна потребує кілька тисяч ракет дальністю дії від 700 до 2500 тисяч кілометрів. Тільки після появи таких арсеналів можна буде казати про відносну безпеку для людей і мирних міст країни.

Поделиться публикацией