ВИСОКОТОЧНІ УДАРИ ЗСУ НА УПЕРЕДЖЕННЯ, БЕЗ НАЗЕМНОГО НАСТУПУ — ЦЕ БУЛО Б ДІЄВОЮ ВІДПОВІДДЮ ЗСУ НА УМОВИ ЛЮТОГО 23 РОКУ — ЦДАКР

Високоточні удари ЗСУ по військовій інфраструктурі противника без проведення наступальних дій, оскільки останні залишаються вкрай ризикованими — зосередитися на такій тактиці впродовж наступного місяця, починаючи з 22 лютого 2023 року було б логічною тактикою української армії.

Так вважають в Центрі дослджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

В ЦДАКР уточнили: для нанесення упереджувальних високоточних ударів на всю можливу для ЗСУ глибину, включаючи території РФ та окупованого Криму, можна було б використати ракетні й дронові можливості України, а також сучасний досвід і потенціал підрозділів спецпризначення. Але при цьому ЗСУ варто утриматися від прямого наступу суходолом до формування нових бронетанкових з’єднань, які мають отримати потужну підтримку, зокрема щодо унеможливлення застосування противником накопиченої авіації.

При цьому в ЦДАКР вважають, як і раніше, що готовність нових угруповань російської армії до широкомасштабних військових дій може відбутися на рівні кінця березня — початку квітня 2023 року. Однак це не означає, що ворожий Кремль не може розпочати атаки раніше — його мета зробити це до появи в ЗСУ хоча б сотні танків західного виробництва, оновлення артилерії та насичення новітніми боєприпасами й ракетами.

На переконання аналітиків ЦДАКР, Кремль керується не стільки рівнем готовності власних сил, скільки оцінками посилення потенціалу ЗСУ — тому без вагань почне широкомасштабні дії до завершення циклів підготовки мобілізованого в 2022 році та на початку 2023 року контингенту.

Як відомо, США радять Україні вже зараз готувати контрнаступ – у Білому домі вважають, що військова допомога Україні в майбутньому може бути обмеженою. Чиновники США вважають, що оборона України найближчим часом досягне критичної фази, коли окупанти розпочнуть свій наступ. Білий дім, у свою чергу, чинить тиск на керівництво України, щоб ЗСУ закріпили свої досягнення та, можливо, завдали свого контрудару. Про це йдеться у матеріалі Politico від 19 лютого 2023 року.

Журналісти пишуть, що в адміністрації президента Джо Байдена наполягають на необхідності готуватися до наступу вже зараз, допоки допомога від США та Євросоюзу надходить вільно. У Білому домі побоюються, що підтримка України з боку європейських сусідів згодом може ослабнути.

У Пентагоні пообіцяли допомогти ЗСУ перейти у контрнаступ навесні

У Міністерстві оборони заявили, що Україна буде готова провести наступ лише за кілька місяців.

Між іншим, до очікуваного весняного наступу Росії Україна, ймовірно, отримає менше чверті сучасних бойових танків, які їй пообіцяли західні партнери.

Про це написало видання The Times.

За оцінками, до початку квітня на фронт прибудуть лише 50 танків, що викликає занепокоєння, оскільки їх буде недостатньо для істотного впливу на бойові дії. Як пише видання, Україна очікує, що її союзники надішлють загалом до 320 західних танків.

Поделиться публикацией