БАЛТІЙСЬКІ ТА СКАНДИНАВСЬКІ КРАЇНИ БЕРУТЬ РОСІЮ У РАКЕТНУ ОБЛОГУ

В Естонію доставлено мобільну та високотехнологічну протикорабельну ракетну систему Blue Spear 5G SSM, прицільна дальність стрільби якої покриває майже всю акваторію Балтійського моря.

Як повідомили у прес-службі Міністерства оборони, ракетний комплекс нового покоління Blue Spear – найсучасніша та інноваційна система озброєння Сил оборони Естонії, здатна працювати в будь-яких погодних умовах, вдень і вночі, що дозволяє вражати загоризонтні, мобільні та стаціонарні цілі на морі, передали радіо новини ERR.

Максимальна дальність стрільби становить 290 кілометрів. Для захоплення цілей використовується активний датчик радіолокації, точна навігація і надійна система зв’язку, несприйнятлива до засобів радіоелектронної боротьби, передає «Актуальна камера».

Придбана Естонією ракета Blue Spear є моделлю п’ятого покоління спільного ізраїльсько-сінгапурського підприємства. Вперше її представили широкому загалу у 2022 році, і Естонія стала першою країною Балтії, яка замовила цю систему озброєння. «Найважливіше – це в рамках нових планів НАТО відповідні структури управління, в чиєму підпорядкуванні будуть перебувати ці системи, оскільки не всі ракети перебувають у підпорядкуванні естонського головнокомандувача. І якщо відбудеться агресія, то важливо, як ними керуватимуть. Я не маю сумнівів у тому, що командування буде на рівні», – сказав командувач Сил оборони Мартін Херем.

Це протикорабельні ракети, що призначаються для берегових ракетних комплексів естонського ВМФ. 9 лютого ракети журналістам не показали, але стріляти ними можна як з корабля, так і з суші за будь-якої погоди. Це ракета великої дальності, яка збільшує здатність Естонії запобігати активності супротивника у Балтійському морі.

«Зокрема, якщо активність російського Балтійського флоту перешкоджатиме діям наших підрозділів, ми зможемо це запобігти. Також ми завадимо Росії у разі агресії перемістити свою ППО на море і тим самим підтримати наші ВПС у повітряному просторі. І, по-третє, ми можемо утруднити військове постачання Калінінградської області», – сказав Херем.

Дальність ракет перевищує 300 км, тобто це дозволить Естонії контролювати морські підходи до Калінінграда. Для ракетного комплексу створюється дивізіон берегової оборони, до складу якої входять понад сотня діючих військовослужбовців та призовників. Частина підрозділу вже пройшла навчання. Ракети розміщуватимуться на автомобілях. У майбутньому планується створити можливість запуску з моря. «Безперечно, нам дуже потрібні люди, які знають електроніку-мехатроніку, які вміють обслуговувати та розвивати системи», — сказав заступник командувача ВМФ Йохан-Еліас Сельямаа.

Латиші також мають намір закупити подібні ракетні комплекси, а фіни та шведи вже використовують це озброєння. Рішення про фінансування купівлі ракетної системи було ухвалено урядом у 2020 році.

Поделиться публикацией