«УКРОБОРОНПРОМ» ВІДРЕАГУВАВ НА ЗАКИДИ У КОРУПЦІЇ

Також «Укроборонпром» звернувся до журналістів, громадських діячів, депутатів, представників органів влади та всіх громадян перевіряти інформацію, звертаючись до відповідних офіційних органів за роз’ясненнями.

Текст відповіді ДК «Укроборонгпром»:

«У зв‘язку із публікацією народного депутата Сергія Лещенка у виданні «Українська правда» щодо поставки за кордон продукції «Шосткінського казенного заводу «Імпульс», прес-служба ДК «Укроборонпром» має повідомити наступне.

У розміщеній у публікації сканкопії інвойса №3/10-К-1 йдеться про контракт від 15.03.2017р. №3/10-К, який був укладений ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» з компанією “PH Strategic Business Limited” (Кіпр) на поставку з Шосткінського казенного заводу «Імпульс» капсулів-детонаторів А-30-Т, капсулів-запалювачів КВ-3В та капсулів-запалювачів №1 (МГ-8) для кінцевого споживача – сербської компанії “Sloboda”. Зазначимо, що поставка здійснена відповідно до дозволів Державної служби експортного контролю України і контракт на даний час виконано.

Ціна на вказану продукцію формувалась відповідно до комерційної пропозиції заводу-виробника з урахуванням комісії і супутніх затрат спецекспортера та погоджувалась з ДК «Укроборонпром».

Інформацією стосовно походження іншого опублікованого інвойса за тим же ж номером №3/10-К-1 від імені компанії “PH Strategic Business Limited” українська сторона не володіє, оскільки ціна поставки продукції від “PH Strategic Business Limited” до кінцевого споживача – сербської компанії “Sloboda” – є комерційною таємницею іноземного контрагента.

Наводимо уточнюючі пункти з метою роз’яснення:

Завод «Імпульс» виготовляє свою продукцію та формує ціну згідно розрахунково-калькуляційних матеріалів та отримує прибуток. Ціна, яку завод «Імпульс» надав на дану продукцію, однакова і для інших клієнтів, і є економічно обґрунтованою та вигідною.

До державної компанії-спецекспортера звернувся замовник на дану продукцію. Спецекспортер отримав свій прибуток та організував поставку продукції. Прибуток компанії-спецекспортера не занижений та економічно вигідний.

Інформацією, за якою ціною було реалізовано продукцію, завод та спецекспортер не володіють та володіти не можуть, адже це конфіденційна діяльність іноземної фірми.

До ДК “Укроборонпром” пан Лещенко ніколи не звертався за офіційними роз’ясненнями щодо даного контакту. Концерн також не отримував від народного депутата України Сергія Лещенка з цього питання жодного депутатського запиту.

Доказів причетності, взаємозв’язків, пов’язаних осіб між фірмою “PH Strategic Business Limited” та українською стороною пан Лещенко не надав та надати не може, адже їх не існує.

Таким чином, висновки пана Лещенка базуються на припущеннях, які не витримують найпростішої логічної перевірки.

Також зазначимо, що згідно з міжнародними правилами для експорту будь-якої продукції військового призначення потрібен дозвіл ДСЕК. ДСЕК видає дозвіл на експорт лише на підставі повного пакету підтверджуючих документів, в тому числі перевірок СБУ, міжнародних контролюючих органів, МЗС та сертифікату кінцевого споживача. Сертифікат кінцевого споживача видає кінцевий споживач, тобто в даному випадку – сербська компанія “Sloboda”. В сертифікаті вказано всі компанії – ланки, через які буде здійснюватися поставка. Таким чином, сербська компанія “Sloboda” знала, що купує продукцію у фірми “PH Strategic Business Limited”, які, в свою чергу, беруть це на заводі «Імпульс» через державного спецекспортера. Також сербська компанія “Sloboda” має право сама вибирати будь-якого постачальника продукції в світі по тій ціні, яку вона вважає справедливою.

Повідомляємо, що Республіка Сербія одна з небагатьох країн, яка співпрацювала з Україною в найтяжчі часи конфлікту та АТО. Очевидно, що ці домовленості потребували надзвичайних зусиль. Проте, своєю «новиною» пан Лещенко дискредитує репутацію України, органів державної влади, Державного концерну та завдає невиправданих збитків обороноздатності України.

Подібні публікації, тисячі яких Російська Федерація замовляє у рамках ведення гібридної війни проти України, не витримують жодної перевірки та є відвертою маніпуляцією. Тому ДК “Укроборонпром” підозрює, що пану Лещенку потрібен самопіар перед початком виборчого сезону, проте просить не втягувати сюди Державний концерн, торгівельні збройні домовленості та не публікувати вигадані, неіснуючі факти.

І зважаючи на те, що пан Лещенко, є, перш за все, депутатом Верховної Ради, ДК “Укроборонпром” просить слідкувати за достовірністю та перевіряти інформацію, перш ніж завдати збитків Україні.

ДК “Укроборонпром” вкотре звертається до журналістів, громадських діячів, депутатів, представників органів влади та всіх громадян перевіряти інформацію, яку вони споживають та продукують, звертатись до відповідних органів за роз’ясненнями, перевірками своїх підозр, звертатись до прес-служби Концерну».

 

Джерело

 

Поделиться публикацией