УКРАЇНА ЗДАТНА РОЗВИНУТИ СПІВРОБІТНИЦТВО З АЗЕРБАЙДЖАНОМ У ЛІТАКОБУДУВАННІ — ДМ.КІВА

Контракт по Ан-178 між ДП «Антонов» і азербайджанської авіакомпанією Silk Way поки ще в силі.

Про це у своїй статті для ІА «ОПК» повідомив Дмитро Ківа, який з 2005 по 2015 роки був президентом-генеральним конструктором державного підприємства «Антонов», а з 2015 по 2016 роки — генеральним конструктором ДП «Антонов».

В повідомленні йдеться, що хоча азербайджанська сторона вже написала лист про розірвання угоди та повернення авансу.

Дм.Ківа, зокрема, зазначив наступне:

«Дуже багато буде залежати від української сторони — і від політичної волі на самому верху, і від реальної компетенції літакобудівного менеджменту. Я хочу особливо підкреслити, що на сьогоднішній день склалися всі політичні передумови для розвитку серйозного рівня військово-технічного співробітництва, включаючи літакобудівний проект. У вересні 2020 року в Україні була затверджена нова Стратегія національної безпеки, і в цьому документі Азербайджан визначено як один із стратегічних партнерів. Президент Азербайджану Ільхам Алієв восени 2020 року прямо заявив, що Азербайджан ставиться до України як до близької стратегічного партнера. Зі свого боку, Володимир Зеленський запропонував активізувати двостороннє співробітництво в рамках проектів з держпідприємством «Антонов». А ще в кінці минулого року Україна і Азербайджан підтримали один одного в питаннях Карабаху і Криму. В Азербайджані готові розглянути заміну покупних комплектуючих виробів вітчизняного виробництва на ПКІ українського або західного виробництва. Уже такі заміни можуть бути зроблені, і ми підрахували, що 119 найменувань ПКІ будуть українського виробництва, і 153 найменування ПКІ — західного виробництва».

Дмитро Ківа є чинним академіком Національної академії наук України. Герой України. Заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії, нагороджений орденами «За заслуги» І, ІІ та ІІІ ступенів. Нагороджений орденом Ярослава Мудрого V ступеня. доктор технічних наук, професор.

Генеральний конструктор зі створення і модернізації авіаційної техніки України. З 2005 по 2015 роки — президент-генеральний конструктор державного підприємства «Антонов», з 2015 по 2016 роки — генеральний конструктор ДП «Антонов».

З 2016 по 2021 роки був радником президента компанії AZAL і радником президента компанії авіакомпанії вантажів Silkway.

Поделиться публикацией