РОСІЯ ВЖЕ ДАВНО ГОТУЄТЬСЯ ДО НОВИХ САНКЦІЙ ЗАХОДУ — FT

Намагання Росії зменшити свою залежність від глобальної фінансової системи зробили її краще підготовленою до санкцій, про які попереджають США та Європа. Санкції можуть бути запроваджені у разі вторгнення РФ в Україну. Однак поки Москва проводила «стрес-тестування» своєї економіки на випадок санкцій, Європа не зменшила енергетичну залежність від РФ.

Про це пише Financial Times.

На думку аналітиків, відносний успіх стратегії Москви, яку інвестори часто називають «Фортеця Росія», може зробити санкції Заходу менш ефективним стримувальним фактором. Тим часом ЄС все ще не позбувся залежності від російського газу, що робить будь-які обмеження на транспортування російських енергоносіїв потенційно небезпечними і залишає можливість Москві відповісти, обмеживши поставки газу.

Нові санкції можуть вийти далеко за межі тих, які були запроваджені після анексії Росією Криму у 2014 році. Вони можуть стати подібними до заходів, застосованих проти Ірану та Північної Кореї, які майже відірвали країни від глобальної економіки.

Але російське Міністерство фінансів, яке роками оцінювало найгірші сценарії і створило підрозділ, який працює для протидії можливим заходам з боку Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США, стверджує, що російська економіка може витримати навіть найпотужніші санкції.

Поделиться публикацией