МІНОБОРОНИ ПІВТОРА РОКУ НЕ ФІНАНСУЄ ПРОВЕДЕННЯ ДКР «ДЗВІН-АС» — ДИРЕКТОР ПІДПРИЄМСТВА

Міністерство оборони України вже півтора року не фінансує проведення проведення дослідно-конструкторської роботи «Дзвін-АС».

Про це в коментарі Defense Express повідомив директор компанії «Еверест» Юрій Пастухов

«Міноборони вже півтора року не фінансує проведення дослідно-конструкторської роботи «Дзвін-АС». З 2020 року від них не було отримано жодної копійки, попри те, що ми продовжували роботи та у жовтні завершили черговий етап робіт, який прийнято комісією у складі 59 уповноважених осіб.

Крім того, повідомляється, що невідомих причин позитивний акт не був затверджений рішенням лише одного посадовця. Тобто один начальник управління одноосібно нівелює рішення не тільки півсотні військових.

«Взагалі, аудитори до нас не зверталися, не просили щось продемонструвати, надати, навіть не прийшли на підприємство. Ще один момент, аудит був підписаний 14 грудня 2020 року, але розголосу набув лише через декілька місяців. Чому у Міноборони чекали? Зазначу, що розробка «Дзвону» велась з 2017 року, а завершена мала бути у 2019 році. Проте через брак коштів та зміни тактико-технічного завдання з ініціативи замовника, які були пов’язані зі змінами у самій структурі ЗСУ, робота билась на окремі підетапи. Але навіть в цих умовах розробка не гальмувалась. «Палки в колеса» почали вставляти у 2020 році, коли у Генштабі відбулись чергові кадрові зміни», — додав Ю. Пастухов.

До того ж він зазначив, що «Дзвін» — це фундамент, на якому утворюються всі інші автоматизовані системи, а без цієї бази весь процес автоматизації управління військами буде зупинено.

Мвіпбесідник пояснив, щ це має ознаки саботажу та втручання сторонніх сил. Тому буде суд, де будуть відстоювати «Дзвін».

Також у «Еверест»  Defense Express надали відповіді стосовно сумісності з НАТО, відсутності досвіду у компанії у розробці аналогічних систем та питання щодо витрат.

 

«Роботу над ДКР «Дзвін» ми розпочали у 2016 році, до цього в нас був досвід розробки схожих систем управління для бізнесу і ми відчували в собі сили зробити систему для армії. Взагалі, на той час у жодної української компанії не було досвіду розробки автоматизованих систем управління військами такого рівня».»Взаємодія «Дзвону» з аналогічними системами у країнах НАТО — реалізована. Це підтверджено актами прийняття. Ця взаємодія відбувається відповідно до умов самого технічного завдання — через спеціальні шлюзи. Бо ніхто і ніколи не дозволяє прямий онлайн-обмін закритою інформацією між системами. Певні обмеження накладають вимоги системи захисту інформації», — підсумував Ю. Пастухов.

Поделиться публикацией