В РНБО ВІДБУЛАСЯ НАРАДА ЩОДО «ДЗВІН-АС

Сьогодні в РНБО відбулася нарада за участю всіх державних міністерств і відомств щодо ситуації з впровадженням автоматизованої системи управління військами «Дзвін-АС».

Про це 26 березня ц.р. на своїй сторінці у фейсбуку написав головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

«На нараді були озвучені питання до розробників проєкту з боку Держслужби спецзв’язку з питання безпеки системи і військової контррозвідки СБУ з питання відповідності початкового технічного завдання тому, що зроблено зараз», — уточнив він.

«За результатами сьогоднішньої наради Міноборони проведе ще нараду в понеділок. Очікується, що в підсумку міністр ухвалить рішення про прийняття «Дзвону» в дослідну експлуатацію в одній з військових частин ЗСУ, щоб за її результатами дати оцінку проєкту і його відповідності вимогам безпеки і технічним завданням на розробку», — додав журналіст.

За даними Бутусова, міністр оборони Андрій Таран у 2020 році призначив аудит проєкту «Дзвін», на який МО витратило 624 мільйони гривень. За результатами аудиту військова частина «Аеророзвідка» висловила особливу думку з критикою проєкту. За матеріалами МО Державне бюро розслідувань відкрило кримінальну справу для перевірки законності витрачання коштів на створення АСУ.

«Після цього головком ЗСУ Руслан Хомчак ухвалив рішення негайно розформувати «Аеророзвідку», і наполіг на впровадженні «Дзвону». Один із засновників «Аеророзвідки» і критиків «Дзвону» підполковник Ярослав Гончар був звільнений з армії за скороченням штатів. 4 березня Гончар звинуватив керівництво ЗСУ в корупції і невідповідності проєкту «Дзвін» сучасним вимогам. І 18-го березня 2021-го Таран офіційно відмовився від фінансування проєкту до проведення розслідування правоохоронними органами. А 26 березня Таран видав наказ про перенесення термінів розформування «Аеророзвідки». Очевидно, рішення міністра Тарана означають, що до проведення перевірки дослідної експлуатації системи «Дзвін» будуть залучені військовослужбовці «Аеророзвідки», — розповів журналіст.

«За результатами дослідної експлуатації «Дзвону» міністр оборони ухвалить рішення — чи буде держава продовжувати фінансування розробки «Дзвін», чи закупить готову АСУВ в одній із країн НАТО або в Ізраїлі», — резюмував Бутусов.

Поделиться публикацией