СТАЛО ВІДОМО КОЛИ НОВІ УКРАЇНСЬКІ РАКЕТИ «НЕПТУН» ТА «ВІЛЬХА-М» ПОБАЧАТЬ У ВІЙСЬКАХ

У конструкторському бюро «Луч» розповіли журналістам спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» коли нові українські ракети «Нептун» та «Вільха-М» побачать у військах.

Про це 6 травня ц.р. повідомив портал Ukrainian military pages.

Питання про проєкти «Вільха» і «Нептун» журналісти проєкту «Донбас Реалії» відправили до «Укроборонпрому». Відповідь отримали від КБ «Луч». Щодо подальших випробувань комплексу «Вільха-М» на підприємстві відповіли:

 

«На 2020 рік заплановано продовження проведення випробувань відповідно до календарного плану виконання дослідно-конструкторської роботи, який містить інформацію з обмеженим доступом. Випробування «Вільхи-М» проходять у рамках прийняття цієї нової системи на озброєння ЗСУ. У квітні місяці відбулися вже другі успішні випробування ракети. У 2-му кварталі 2020 року заплановано проведення завершального етапу випробувань».

 

коли нові українські ракети Нептун та Вільха-М побачать у військах

На підприємстві також заявили, що питання щодо фінансування програми «Вільха-М» вирішене.

 

«Міноборони України виділено кошти для проведення зазначених випробувань, а також розрахунку з ДП «ДержККБ «Луч» та його співвиконавцями за виконані роботи. Після проведення вказаних випробувань Міноборони України повинно у найкоротший термін поставити вироби «Вільха-М» на озброєння ЗСУ. Прогнозується, що з 2021 року розпочнеться її серійне виробництво», – йдеться у відповіді на запит.

 

Нагадаємо, що за проєктом «Вільха» з 2015 року розроблялось три варіанта 300-мм реактивних боєприпасів, зокрема: «Вільха-Р» – ракета 9М55 до РСЗВ 9К58 «Смерч» з продовженим ресурсом, Р624 «Вільха» – ракета в корпусі 9М55 з новим твердопаливним двигуном, системою коригування на базі GPS та інерційної системи навігації, додатковими газодинамічними двигунами і Р624М «Вільха-М» – повністю нова ракета – нові корпус, двигун, аналогічна до «Вільхи» система коригування та газодинамічних двигунів.

 

Наразі відомо про передачу 92 реактивних снарядів Р624 «Вільха» – зокрема 48 було передано протягом 2019 року, 28 у березні 2020 року та 16 ракет у фінальній партії в квітні.

 

Також «Донбас Реалії» запитали, чи профінансовано на необхідну суму коштів розвиток програми «Нептун» у 2020 році? Чи отримали вже це фінансування відповідні підприємства? Які випробування заплановані на цей рік і коли комплекс можна очікувати на озброєнні ЗСУ? Ось яку відповідь отримали:

 

«Питання фінансування програми «Нептун» у 2020 році вирішується замовником у плановому порядку. Основними показниками ДОЗ кошти на фінансування цих робіт передбачені. У другому кварталі 2020 року проводиться заключний етап проведення випробувань комплексу «Нептун». Прогнозується, що у 2020 році комплекс буде прийнятий на озброєння Збройних сил України та розпочнеться його серійне виробництво», – повідомили у конструкторському бюро.

Поделиться публикацией