ЗЛОЧИННО ІМПОРТУВАТИ ВІЙСЬКОВУ ТЕХНІКУ, ЯКУ СПРОМОЖНА ВИРОБЛЯТИ УКРАЇНА – В. БЕЛЬБАС

Що стосується імпорту, то ситуація критична [для українського ОПК]. Звичайно є світові тренди, технології, є, чому вчитися у іноземців, «але я вважаю, злочинним замовляти чи закуповувати продукти по імпорту, які виробляються в Україні, виробництво технологій яких ми можемо забезпечити».

Про це генеральний директор Конструкторсько-виробничого підприємства «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас зазначив під час спільного круглого столу Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) та Українського інституту безпекових досліджень «Передові оборонні технології України та перспективні шляхи їх розвитку» в Укрінформі 18  червня.

В. Бельбас висловив думку, що «внутрішній виробник для постачання своєї продукції держзамовникам має пройти 1-3 роки державних випробувань, пройти повний комплекс перевірок, витратити багато коштів, а імпортний аналог може пройти це все без порівнянь чи випробувань». Він наголосив, що підтримуючи власні технології, розвиваючи українське озброєння, в майбутньому Україна зможе забезпечити зростання вітчизняної економіки.

«Закуповуючи озброєння ми не врівноважуємо торговий баланс, не розвиваємо внутрішні технології. Застосування різних технологічних рішень можливо тільки за рахунок комплексного підходу. Як наприклад, досвід турецьких безпілотників доказав, що вони дають результат при системному підході», — додав гендиректор підприємства «Українська бронетехніка».

Він також зазначив, що постачання на експорт оборонної продукції підтримувало та формувало всі українські розробки до початку збройної агресії Російської Федерації. «95% оборонних компаній, які вижили, та які розробляли озброєння та військову техніку, здійснювали це за рахунок зовнішніх замовлень або для зовнішніх покупців», — наголосив керівник приватного підприємства ОПК України.

«Сьогодні багато говорили про успіхи КБ «Луч», і тут треба відмітити, що це озброєння спочатку робилося для зовнішнього замовника. Також, треба відмітити роль державних спецекспортерів, які до входження в ДК «Укроборонпром» виконували функцію замовників у оборонних заводів. Тобто, розробки БТР-3, БТР-4 були профінансовані «Укрспецекспортом» для зовнішнього замовника», — заявив В. Бельбас.

Крім того, спікер висловив свою підтримку Центральному науково-дослідному інституту ОВТ ЗСУ, тому що випробування, які відбуваються в рамках державних випробувань, дають змогу вдосконалювати техніку, дають змогу виявляти проблеми в досить короткий час та доводити вироби до стану, коли їх не соромно пропонувати на експорт.

 

Поделиться публикацией