СТВОРЕННЯ AГЕНЦІЇ ОБОРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ Є НАДЗВИЧАЙНО АКТУАЛЬНИМ ЗАВДАННЯМ ДЛЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

“Чим швидше Агенція запрацює, тим швидше ми отримаємо можливість прискорення розвитку власного ОПК ”- заявив Михайло Згуровський — ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», академік НАН України, під час спільного круглого столу Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) та Українського інституту безпекових досліджень «Передові оборонні технології України та перспективні шляхи їх розвитку» в Укрінформі 18  червня.

Михайло Згуровський розповів, що  після виходу в космос першої людини в Сполучених Штатах Америки, аналітичні центри проаналізували, у чому була відмінність між передовими технологіями Радянського Союзу та США- це розрив між науковим потенціалом країни та запитами оборонно-промислового і космічного комплексу країни, і тоді виникла DARPA як агенція при Міністерстві оборони США, а у Сполучених Штатах Америки відбулося стрімке зростання оборонно-промислового комплексу, цільова функція якого була “домінувати у світі”.

“Якщо подивитися на Україну до моменту розвалу Радянського союзу, між науково-технічним потенціалом і оборонно-промисловим комплексом були центральні директивні органи, які координували та давали відповіді на запити, організували роботу всіх наукових центрів України.

За умов, коли ці координуючі органи зникли, виникла закритість оборонних підприємстві, не було змоги отримати інформацію про всі потенційні можливості української науки. Ця системна проблема тягне оборонно-промисловий комплекс вниз, і цим пояснюється дуже завищений імпорт відповідної техніки в Україну. Ми знаємо, що у два-три рази, а мабуть і більше, завищено імпорт техніки, тому зараз ця проблема вже дуже запізніла, але вирішувати її потрібно якомога швидше. Важливо що Мінстратегпром взяв на себе це відповідальне завдання, а ми всі маємо йому допомагати.”- зазначив ректор НТУ КПІ ім. Ігоря Сікорського.

“Ми хотіли б передати Мінстратегпрому ті скромні напрацювання, які за років 12-13 накопичилися у нашій інноваційній системі Sikorsky Challenge”,- повідомив академік. “Це інноваційна система для пошуку кращих стартапів і виведення їх на ринки спільно з передовими високотехнологічними підприємствами. Приблизно 25-30 % серед цих підприємств займаються або технологіями подвійного призначення, або технологіями оборонного призначення. Тому за ці роки напрацьований потенціал – це база більшості наукових шкіл України з їх компетенціями, їх можливостями створювати ті чи інші технології. З іншого боку, це база даних компаній, яким потрібні ті чи інші розробки. Ну а сама екосистема зводить на єдиному майданчику тих, кому потрібні розробки для їх подальшого просування на їх ринках, і тих, хто може ці розробки надати. Спільно вони можуть створити нову продукцію та вивести її на ринки. За ці роки 6 значимих оборонних технологій поставлені на озброєння і  пройшли через цю конкурсну систему. Всі ці наробки ми радо хотіли б передати новий Агенції.”

“Ми розуміємо, що це – орган державного управління, державний координатор, тому Агенція має опиратися на потужне експертне середовище і ті наукові школи, що пов’язані, як з КПІ, так  із інноваційною системою Sikorsky Challenge (яка вже поширилася на 22 регіони України). Чим швидше Агенція запрацює, тим швидше ми отримаємо можливість прискорення розвитку власного оборонно-промислового комплексу, тому що на імпорті  ми не зможемо виконати завдання захисту і безпеки країни.” резюмував Михайло Згуровський.

Поделиться публикацией