ДОРЕЧНО ВИКОРИСТОВУВАТИ СПЕЦЕКСПОРТЕРА У ЯКОСТІ ПОМІЧНИКА, А НЕ ОБОВ’ЯЗКОВОГО ДЛЯ ВСІХ ПОСЕРЕДНИКА — ЕКСПЕРТ

Існуюча система виходу на зовнішні ринки вітчизняних підприємств, у тому числі виробників ОВТ та продукції подвійного призначення, має бути лібералізована, проте не безконтрольна з боку держави. Таку думку у коментарі інформагентства «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив експерт з міжнародної торгівлі Центру розвитку маркетингової економіки, радник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Ігор Гужва.
Він констатує: з одного боку, продукція української «оборонки» користується попитом на зовнішньому ринку. Але з іншого боку, існують складнощі внутрішнього характеру, пов’язані із виходом на ці ринки.

«Має бути спрощена система виходу на зовнішні ринки для вітчизняних підприємств, проте не безконтрольна. Бюрократичні перепони, які стоять на заваді у наших експортерів, потрібно прибрати. Мається на увазі спецекспортерів. Свого часу створення цієї інституції було вимушеним кроком. Але нині «обов’язковість для всіх» цих посередників лише заважає», — зазначив співрозмовник агентства.

Однак  Гужва переконаний, що повністю позбуватися таких установ не варто, бо на них є попит. За словами експерта, спецекспортери мають допомагати виробнику, якщо він сам не може, знаходити партнерів за кордоном, проводити зовнішньоекономічні операції тощо.

«Вибір засобів експорту має бути вільним, а не монополізованим. Але при цьому держава здійснює контроль над експортом, як це відбувається у цивілізованому світі», — каже Ігор Гужва.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->