ВІД НОВОПРИЗНАЧЕНОГО ГОЛОВИ СЗР ІВАЩЕНКА ЗАЛЕЖАТИМЕ ІСНУВАННЯ СТРУКТУРИ В МАЙБУТНЬОМУ — zn.ua

Новий очільник Служби є професіоналом військової розвідки, але не має досвіду стратегічної розвідки.
Кандидатуру Олега Іващенка на посаду голови Служби зовнішньої розвідки підтримали головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров, і це призначення не є ані політичним, ані комерційним, повідомляють джерела ZN.UA.
Новий очільник СВР Олег Іващенко є високопрофесійним військовим розвідником. Зокрема він служив в елітному офіцерському загоні спеціального призначення Головного управління розвідки, відомому як підрозділ 2245, та певний час його очолював. В цьому ж підрозділі свого часу також починав службу нинішній керівник ГУР МО Кирило Буданов.
На посаду очільника Служби зовнішньої розвідки Олег Іващенко перейшов із посади першого заступника начальника ГУР МО України, помічника начальника Генерального штабу Збройних сил України з розвідки.
За даними джерел ZN.UA, на посаду керівника СЗР, вже майже підлеглої ГУР структури, свою людину хотів поставити близький до керівника офісу президента Андрія Єрмака колишній міністр оборони Андрій Таран. Зокрема, він лобіював на цю посаду ще одного заступника Буданова Віктора Зайцева, який завжди займався питаннями логістики, був та є достатньо комерційною людиною. Чого не можна сказати про Іващенка, який справді знається на військовій розвідці.
В Олега Іващенка були рівні професійні відносини із попереднім керівництвом Збройних сил і Геншабу, та, відповідно, і з теперішнім керівництвом ЗСУ, яке активно підтримало його призначення в СЗР.
Іващенка характеризують як людину глибоко обізнану у питаннях війни, озброєння, фахівця, що має добре розуміння ворога. Водночас він не належить до тієї категорії розвідників, що займаються стратегічною розвідкою, якою мала б займатись Служба зовнішньої розвідки, яка поступово втратила і кадри, і можливості, і ініціативу у діяльності.
Від того, як себе поведе на новій посаді Олег Іващенко, якими заступниками він себе забезпечить, в майбутньому буде залежати, чи залишиться в Україні така структура як Служба зовнішньої розвідки, чи її остаточно поглине ГУР.
Нагадаємо, що до нині Службу зовнішньої розвідки очолював Олександр Литвиненко. Указом президента його призначено секретарем Ради національної безпеки та оборони. Попереднього секретаря РНБО Олексія Данілова звільнено із цієї посади.

Поделиться публикацией