ВИСОКОПОСТАВЛЕНІ ВІЙСЬКОВІ ТА ДИПЛОМАТИ США ЗАКЛИКАЛИ БАЙДЕНА НАДАТИ УКРАЇНІ ЗБРОЮ ВЕЛИКОЇ ДАЛЬНОСТІс

У Сполучених Штатах Америки майже 20 високопоставлених військових та дипломатів закликали адміністрацію президента Джо Байдена надати Україні зброю великої дальності.

Про це 18 серпня ц.р. повідомив портал Gazeta.ru.

Зокрема, ідеться про ракети ATACMS. Заяву експертів оприлюднило видання The Hill.

Серед підписантів заяви – генерал Філіп Брідлав, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор та ексзаступник генсека НАТО й посол у Росії Олександр Вершбоу. Вони вважають, що війна в Україні досягла вирішального моменту й на карті стоять життєво важливі інтереси США.

Вони переконані, що адміністрація Байдена виявляє надмірну обережність у прагненні уникнути провокування російської ескалації – ядерної чи Третьої світової війни.

«Поки російські війська намагаються перегрупуватися на сході й запобігти спробам України відбити Херсон на півдні, настав час для союзників України зробити все можливе, надавши їй засоби, необхідні для перемоги», – ідеться в заяві.

Підписанти заяви впевнені, що за наявності необхідної зброї та економічної допомоги Україна може перемогти Росію. Вони заявили, що Україні потрібні далекобійні вогневі засоби, щоб зірвати настання Росії, зокрема знищити російські запаси пального й боєприпасів.

«Це означає, що США мають відправити боєприпаси ATACMS для HIMARS з дальністю 300 км, необхідні для ураження російських військових цілей у будь-якій точці України, зокрема в окупованому Криму», – наполягають експерти.

Спікер Держдепу США Нед Прайс на брифінгу відповів на цей заклик. За його словами, на кожному етапі війни допомогу США Україні адаптують до ситуації на фронті. Тобто дають саме ту зброю, яка є найнеобхіднішою в конкретній ситуації.

Щодо закиду в надмірній обережності та побоюваннях початку третьої світової війни, Прайс сказав, що США дають Україні зброю для самооборони. Водночас поширення війни «за межі України ширше до Європи або потенційно доведення Росії до конфлікту з НАТО й США» – не на користь Україні, НАТО, Європі й США.

 

Поделиться публикацией