ЧИ Є ПЕРСПЕКТИВА У ПНЕВМАТИЧНИХ АРТИЛЕРІЙСЬКИХ СИСТЕМ? ПНЕВМАТИЧНА ПРЯМОТОЧНА ГАРМАТА

Пневматичні прямоточні гармати представляють собою автоматичні пневматичні скорострільні системи — одночасно гранатомет, міномет і гаубицю. Вони призначені для встановлення на різні колісні і гусеничні шасі, в тому числі і ті, що спеціально розроблені під них. Так само вони можуть бути використані на кораблях і підводних човнах в якості бойових систем, призначених для ведення загороджувального вогню або розчищення плацдарму для висадки десанту.

Основне застосування таких пневматичних артилерійських комплексів різних калібрів (30-350 мм.) — машини другого ешелону. Їх завдання — дистанційне розчищення плацдарму, знищення бронетехніки і живої сили противника на дистанції недосяжній для пострілу у відповідь.

Варто також наголосити, що пневматичні гармати мають свої переваги і недоліки в порівнянні зі своїми пороховими аналогами. Напівавтоматичні та автоматичні пневматичні артилерійські системи є універсальними системами і можуть одночасно виконувати роботу гранатометів, мінометів, гармат або гаубиць, стріляючи по цілі прямою наводкою при настильній траєкторії, або з закритих позицій при навісній траєкторії снаряда. Мінімальний рівень віддачі — в 10-20 разів нижче, ніж у порохових аналогів, а максимальна скорострільність таких пневматичних артилерійських систем набагато вище, ніж у порохових систем, на що впливає також  відсутність гільзи снаряда. Крім того, існує можливість зміни скорострільності від нуля до технічного максимуму. До речі бойовий темп стрільби з цих систем відповідає скорострільності, оскільки весь боєзапас системи одразу  розміщується в магазині, і немає втрат часу на перезарядку, як немає і небезпеки перегріву ствола. Такі системи мають регульовану силу пострілу від нуля до максимуму (та, відповідно, і дальність стрільби при постійному куті піднесення). До того ж, такі системи можуть створюватися з можливістю автоматичної подачі від двох до шести різних типів снарядів, з перемиканням типу снарядів, які подаються в ствол, за допомогою однієї кнопки або рукоятки. Ці системи мають низьку звукову помітність через слабкий звук пострілу та відсутність вогневого спалаху і теплового випромінювання, пов’язаного з нагріванням ствола. Порівняно малий й фізичний обсяг боєкомплекту (тільки самі снаряди, без гільз, пороху, стрічок і т.п.), і відповідно більша ємність магазину. Коефіцієнт наповнення фугасних снарядів може досягати значення 0,5-0,7, що втричі вище, ніж у порохових аналогів, а ресурс систем в десятки разів більше, і може становити понад 100 тис. пострілів на ствол. Перевагою є також низька собівартість виготовлення боєприпасів.

 

 

Пропонована нова пневматична гармата, а на її основі, пневматичні артилерійські системи загалом, у перспективі можуть бути технічно доведені до стану створення систем, які мають величезну вражаючу здатність. Деякі варіанти виконання таких бойових машин здатні одним залпом створювати зону абсолютної вогневого ураження  площею до трьох квадратних кілометрів. Навіть невелика аналогічна установка калібром всього лише 50 міліметрів, може у 2-3 рази перевершити  за вогневим ураженням потужність залпу установки  “Град”. Така пневматична артилерія може бути виготовлена у багатьох варіантах, які залежать від конкретних потреб і технічних замовлень,  та призначених для вирішення різних бойових задач. Такі варіанти розроблені та технічно розраховані.

 

 

Отже, пневматичні артилерійські системи, в порівнянні зі своїми пороховими аналогами, мають низку переваг, а саме вони мають значно тихіший звук пострілу, що убезпечує від виявлення місця пострілу за звуком. Пневматичні артилерійські системи оснащенні регульованою потужність пострілу, а також регульованою скорострільністю. Крім того, перевагою є відсутність унітарного патрона (гільзи), що збільшує боєкомплект у магазині (касеті) у 10-15 разів, а також відсутність нагріву ствола.  До того ж, величезна ємність автоматичних магазинів та величезний ресурс (понад 50-100 тисяч пострілів) на ствол також є чималою перевагою. У пневматичних артилерійських системах відсутні демаскуючі ознаки (спалаху) при нічний стрільби, а також низький (порівняно з пороховими гарматами) рівень віддачі. В них  порівняно малий фізичний обсяг боєзапасу і великий разовий боєзапас (кількість снарядів, споряджених в одному магазині або касеті).

 

Як вже зазначено, прямоточні пневматичні бойові системи мають величезну вражаючу потужність, але, при цьому, вони мають і один недолік: максимальна дальність стрільби з таких систем пасивними снарядами становить 5-18 кілометрів, в залежності від калібру системи.

Такі системи мають багато  переваг перед існуючими закордонними  аналогами, але максимальна дальність їх стрільби є порівняно низькою, особливо в порівнянні з існуючими пороховими гарматами, дальність стрільби якої досягає 35-40 кілометрів неактивним снарядом і 50-60 кілометрів активним (реактивним) снарядом.

Але,  запропоновано також розробку ще і комбі-пневматичних гармат.  А у такому випадку, максимальна дальність стрільби кінетичним (неактивним) снарядом може бути доведена до 60-80 кілометрів, а при бажанні, і понад 160 кілометрів. Є відповідні розрахунки, які доводять, що це можливо.

 

Що стоїть на заваді втіленню цих систем?

Одразу та однозначно сказати важко. Наша група протягом понад восьми років зверталася до багатьох державних та наукових установ. Про цю пропозицію відомо багатьом персонам з військово-політичного керівництва держави, які є або вже були при владі у Міністерстві оборони, державному концерні «Укроборонпром» та інших організаціях і установах. Може так статися, що через певний час “десь”, в іншому місці з’являться такі системи, але, вони  будуть для України недоступні. Наприклад, в Росії вони вже з’явилися, хоча і в дещо примітивному вигляді…

 

Пневматична гармата Залінського (ХІХ ст.). «Перше» народження пневматичної артилерії

Проект пневматичної артилерії від команди українських розробників передбачає створення пневматичного гранатомета калібром 50 міліметрів, яке може бути здійснено в різних варіантах його виконання, згаданих вище.
Пропонований гранатомет являє собою самодостатню бойову систему малого калібру і одночасно — модель аналогічних бойових систем великої потужності калібром, аж до 300 міліметрів. Всі ці системи принципово аналогічні запропонованим гранатомету і в їх конструкціях використовуються одні й ті ж технології.
Максимальна далекобійність таких систем пропорційна їх калібру і досягатиме 15-18 кілометрів для систем калібром 150-мм і вище.
Пропоновані системи вигідно відрізняються від тих аналогів, що створюються в різних країнах, за всіма параметрами. Вони в 6-10 разів економічніше за витратами стисненого повітря, мають ствол гармати у кілька разів коротше, при рівних балістичних характеристиках, їх скорострільність в 2-5 разів вище, а ємність магазину в 6-30 разів більше, ніж у аналогів.

 

        Сергій Естрін,

юрист, що супроводжує розробки пневматичних систем в Україні

 

 

Поделиться публикацией