У ВЕРЕСНІ БУДЕ ПРОВЕДЕНО СПІЛЬНЕ БІЛОРУСЬКО-РОСІЙСЬКЕ НАВЧАННЯ

З 13 по 19 вересня буде проведено спільне оперативне навчання збройних сил Російської Федерації та Республіки Білорусь «Щит Союзу — 2019». Дане вчення є плановим заходом спільної оперативної і бойової підготовки збройних сил двох країн і, як неодноразово наголошував міністр оборони Росії Сергій Шойгу, носить виключно оборонний характер і не спрямована проти третіх країн.

Про це 19 серпня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение».

Згідно із заявою глави оборонного відомства Білорусі Андрія Равкова, білорусько-російське військове навчання повинно буде продемонструвати ефективність регіонального угруповання військ двох держав

Рішення про проведення спільних великомасштабних навчань збройних сил двох країн з періодичністю один раз на два роки було прийнято президентами Білорусі і Росії в 2009 році. В рамках реалізації даного рішення в 2011 і 2015 роках на території РФ відбулися навчання під назвою «Щит Союзу».

Згідно з офіційними даними, військове навчання «Щит Союзу — 2019» пройде на полігоні Муліно Нижегородської області. Всього на захід планується залучити близько 12 тисяч військовослужбовців: від Збройних Сил РФ — до 8 тисяч, від білоруської сторони — понад 4 тисячі. Кількість основних систем озброєння складе близько 950 одиниць бойової техніки, в тому числі понад 230 танків; більше 400 бойових броньованих машин; 240 знарядь, реактивних систем залпового вогню і мінометів; а також до 70 літаків і вертольотів. При цьому з російського боку планується виділити до участі більшу частину озброєнь — до 200 танків, 360 броньованих машин, до 190 РСЗВ, знарядь і мінометів, 55 бойових літаків і вертольотів. Буде задіяна вся новітня техніка, починаючи з безпілотної авіації і закінчуючи новинками інженерних військ і військ РХБЗ.

Виходячи зі списку запланованих для участі сил і засобів, нинішнє вчення стане більш масштабним, ніж «Щит Союзу -2015». Майбутній захід буде також відрізнятися динамікою — протягом всього періоду проведення навчання війська діятимуть і вдень, і вночі.

Як повідомив командувач Західним військовим округом ВС РФ генерал-полковник Олександр Журавльов, спільне оперативне вчення «Щит Союзу — 2019» планується провести в два етапи. На першому протягом трьох діб Об’єднаному командуванню регіонального угруповання військ (сил) належить спланувати, а з’єднанням і частинам здійснити пошук, блокування і знищення незаконних збройних формувань і диверсійно-розвідувальних груп в призначених зонах відповідальності, а також завершити підготовку військ до бойових дій в умовах застосування противником засобів повітряного нападу. Крім того, буде приділено належну увагу організації взаємодії та всебічного забезпечення військ в інтересах вирішення навчально-бойових завдань.

На другому етапі протягом чотирьох діб намічено відпрацювати управління військами в ході оборонних дій і реалізацію комплексу заходів щодо стабілізації обстановки, підтримання взаємодії і всебічного забезпечення.

Відповідно до задуму, на завершальному етапі підготовки до навчання в ході переміщення білоруської частини регіонального угруповання військ і сил в вихідні райони на території Російської Федерації передбачається оцінити транспортну інфраструктуру і можливості щодо забезпечення перевезень військ в заданих обсягах і у встановлені терміни. Очікується, що білоруські учасники прибудуть на полігон Муліно до 12 вересня.

Згідно офіційно опублікованим на сайті державних закупок Республіки Білорусь електронного аукціону, для забезпечення транспортно-експедиційних послуг по організації і виконання перевезень особового складу та вантажів залізничним транспортом на територію Російської Федерації і назад потрібно 1 672 вагона. Замовником даного аукціону виступає Міністерство оборони Білорусі. Час здійснення — серпень-жовтень 2019 року. Пунктами призначення в документах електронного аукціону вказані станції Ільїн і Навашино Горьківської залізниці, які розташовуються поблизу полігону Муліно. Не викликає сумнівів, що дане переміщення військовослужбовців, озброєння і військової техніки пов’язано з підготовкою і проведенням СОУ «Щит Союзу — 2019».

Із зазначеної в документації аукціону інформації про місце відправлення залізничного транспорту з Білорусі видно, що в спільних ВС РБ і РФ візьмуть участь військовослужбовці 103-ї окремої гвардійської повітряно-десантної бригади (приблизно 900 військовослужбовців), сили і засоби 19-й і 120-й окремих гвардійських механізованих бригад, 86-ї бригади зв’язку та інших частин і підрозділів білоруської армії.

Згідно загальної кількості замовлених вагонів для перевезення особового складу, МО РБ планує участь в навчанні «Щит Союзу — 2019» приблизно 4750 білоруських військовослужбовців, що повністю відповідає офіційними даними оборонних відомств двох країн.

Поделиться публикацией