УКРАЇНСЬКА АРМІЯ ПОТРАПИЛА ДО ТОП-10 НАЙСИЛЬНІШИХ У ЄВРОПІ ТА ДО ТОП-30 У СВІТІ

За військовою міццю Україна посіла  29 місце у світовому рейтингу, а також опинилася на 10 місці переліку найпотужніших армій європейських країн. Проект Global Firepower визначив індекс сили (PowerIndex) армій світу, а видання «Business Insider» 5 листопада визначило серед них 25 найпотужніших армій Європи.

 

Згідно з даними Global Firepower, Україна піднялася на одну позицію у рейтингу країн із потужними арміями. У світовому рейтингу українську армію випередило військо Греції (28 позиція), а одразу після України у переліку держав із найсильнішою армією опинилася Чехія (30 позиція).

 

Зазначено, що оборонний бюджет української армії на рівні 4,88 мільярдів доларів. При цьому згідно з інформацією Global Firepower, в Україні 1,1 мільйон військовослужбовців, 2214 бойових танків, 39 винищувачів. Загалом на озброєнні української армії 240 літаків та 25 суден ВМС. Загальний індекс сили України становить 0,5383

 

Лідером світового рейтингу стали Сполучені Штати Америки, на другому місці опинилася Росія, третю позицію зайняв Китай. Завершають першу п’ятірку країн із найсильнішими арміями світу Індія та Франція.

 

На шостій позиції рейтингу опинилася Велика Британія, а на сьомій – Південна Корея. Японія зайняла восьме місце світового рейтингу, Туреччина стала дев’ятою. Завершила першу десятку держав із найсильнішими арміями в світі Німеччина.

 

Під час складання рейтингу кожну країну оцінювали за індивідуальними та колективними показниками, такими як географія, логістичні можливості країни, природні ресурси, промислові можливості. Окрім того, враховувалася наявність у держави різноманітного озброєння та військових активів, розвиток країни та інше. Для визначення індексу сили значення оброблялися за допомогою внутрішньої формули, яка використовується для встановлення остаточного цьогорічного рейтингу. Іноді використовуються офіційні або напівофіційні значення.

 

Раніше начальник Генштабу Збройних сил Віктор Муженко заявив про те, що на потреби української армії у 2019 році необхідне фінансування на рівні щонайменше 112 млрд гривень. За його словами, основною проблемою у збройних силах є відтік кадрів, які для стримування потрібно чимось заохочувати.

Поделиться публикацией