ВІТЧИЗНЯНИЙ ОПК ПОВИНЕН МАТИ ДОСТУП ДО МІЖНАРОДНОГО РИНКУ ЗБРОЇ – ЕКСПЕРТ

Вітчизняна оборонна промисловість повинна мати доступ до міжнародного ринку задля сприяння підвищенню рентабельності та зменшенню собівартості одиниці продукції, виробленої для власних Сил оборони.

Таке переконання в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив виконавчий директор Фонду «Вільна Україна» Віктор Плахута.

За його словами, експорт озброєння та військової техніки має значення для зниження витрат Сил оборони на розвиток (створення нових, розширення існуючих) та підтримку виробничих потужностей, розпорошуючи витрати на тривалі виробничі процеси (economies of scale), частково компенсуючи витрати експортними продажами.

«Експорт озброєння та військової техніки дозволяє генерувати прибуток, за рахунок чого можливо здійснювати НДДКР (дослідження та розробки), а також отримувати інформацію щодо вимог збройних сил інших країн – задля вдосконалення власного ОВТ та розроблення нових зразків», — вважає експерт. Він додав, що експорт ОВТ також зменшує фінансовий вплив оборонних витрат на власну економіку шляхом зменшення витрат та припливу іноземної валюти.

В.Плахута також зазначив, що на стратегічному рівні експорт озброєння та військової техніки може сприяти досягненню взаємодії між збройними силами союзних або дружніх країн. «Експорт ОВТ також є цінним інструментом зовнішньої політики через забезпечення країн-партнерів обладнанням та системами, та підтримку обладнання та систем. Це також слугує інструментом в сенсі отримання більшої незалежності в зовнішній політиці від провідних країн», — вважає виконавчий директор Фонду «Вільна Україна».

Поделиться публикацией