ТУРЕЧЧИНА МОЖЕ ВІДМОВИТИСЯ ВІД РОСІЙСЬКОЇ ЗРС С-400

Туреччині можуть більше не знадобитися російські зенітно-ракетні системи С-400 “Тріумф” для захисту своєї території, оскільки озброєння її власного виробництва все частіше бере цю роль на себе.

Голова турецької оборонної компанії Aselsan Халук Горгун 14 березня заявив, що Туреччина працює над створенням власної системи протиракетної оборони Siper, яка в ході випробувань вразила цілі на відстані 100 кілометрів.

Як відомо, Туреччина успішно реалізує державну програму зі створення власної системи протиповітряної оборони, яка включає лазерний комплекс Alka, ЗРК Sungur, HISAR-А, HISAR-О та Siper.

Зусилля турецького ОПК зі створення власних зенітних ракетних комплексів зафіксовані на початку 2010-х років. Показово: робота передбачала створення всіх видів комплексів, включно зі Siper, який позиціонується, як аналог С-400. Підраховано, що вкладені сумарні кошти у розробки вже в 2021 році перевищуювали мільярд доларів.

При цьому контракт із закупівлі чотирьох дивізіонів російських С-400 за 2,5 млрд долларів у 2017 році став для Туреччини важким випробуванням у відносинах із США. Останні, як відомо, заблокували програму винищувачів F-35. Перший дивізіон С-400 Туреччина вже отримала.

Поделиться публикацией