ТОП-ЧИНОВНИК ЄС ЗАПРОПОНУВАВ СПОСІБ ЗБІЛЬШЕННЯ ПОСТАЧАННЯ БОЄПРИПАСІВ В УКРАЇНУ

Топ-представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що найефективніший спосіб збільшити постачання боєприпасів в Україну — це припинити постачання озброєння іншим країнам. Зокрема, у Польщі на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським Боррель наголосив, що Україну необхідно забезпечити боєприпасами, і при цьому не важливо, де ці боєприпаси виробляються.

До того ж, за словами високого представника ЄС, проблема затримки постачання боєприпасів для ЗСУ не в тому, що європейська промисловість не здатна виробляти більше боєприпасів, а в тому, що частина продукції експортується до третіх країн.

«Отже, як я цими днями пояснював своїм колегам-міністрам, найшвидший, найдешевший і найефективніший спосіб збільшити наші постачання боєприпасів в Україну — це припинити експорт до третіх країн. Це те, що можуть зробити лише держави-члени, і це було моє прохання», — сказав він.

Боррель додав, що європейська промисловість виробляє багато для експорту в Україну, але також і для продажу. Конкретних цифр він не назвав з міркувань безпеки.

«Отже, найкращий спосіб продати більше Україні чи пожертвувати Україні — це спробувати сказати іншим: «Будь ласка, зачекайте, ви не на війні. Можна почекати кілька місяців і переспрямувати цю продукцію в Україну». Це політичне рішення, яке повинні прийняти країни — члени Євросоюзу», — вважає Боррель.

Раніше Жозеп Боррель заявляв, що Європейський Союз передасть Україні половину від обіцяного мільйона артилерійських снарядів вже до березня 2024 року. Водночас не всі країни-члени вже надіслали свій внесок.

До того ж, за словами Борреля, у 2024 році Україна отримає щонайменше 21 мільярд євро військової допомоги від Євросоюзу. Проте це не остаточні дані, оскільки окремі держави ще не представили суми своєї підтримки.

Поделиться публикацией