США НАДАДУТЬ УКРАЇНІ СИСТЕМИ ППО-ПРО PATRIOT (характеристики)

Державний секретар США Ентоні Блінкен у середу оголосив про надання Сполученими Штатами нового пакета військової допомоги Україні. За його словами, до пакета загальною вартістю $1,85 млрд, серед іншого, увійдуть американські системи протиповітряної оборони Patriot.

Про це поінформувало ІА Інтерфакс-Україна.

«Відповідно до повноважень, делегованих президентом, сьогодні я санкціоную двадцять восьмий пакет американських озброєнь і техніки для України з серпня 2021 року. Цей пакет на 1 мільярд доларів надасть Україні розширені можливості протиповітряної оборони та високоточних ударів, а також додаткові боєприпаси і критично важливе обладнання, яку Україна так ефективно використовує для захисту на полі бою», — цитує Блінкена пресслужба Державного департаменту США.

Держсекретар зазначив, що у середу Пентагон також оголосить про надання додаткових 850 мільйонів доларів для допомоги Україні в сфері безпеки в рамках Ініціативи сприяння безпеці України.

«Таким чином, загальна сума військової допомоги США Україні становитиме безпрецедентні $21,9 млрд із початку роботи адміністрації», — наголосив Блінкен.

Він уточнив, що анонсований сьогодні пакет включає систему ППО Patriot, здатну збивати крилаті ракети, балістичні ракети малої дальності і літаки на значно вищому рівні, ніж раніше надані системи ППО.

«Сполучені Штати продовжуватимуть тісно співпрацювати з більш ніж 50 союзниками та партнерами у всьому світі для підтримки народу України, який захищає свою свободу та незалежність з надзвичайною мужністю та безмежною рішучістю. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, щоб Київ міг продовжувати захищати себе і бути у найбільш сильній позиції за столом переговорів, коли настане час», — зазначив держсекретар.

Він додав, що «тільки Росія може сьогодні покласти край цій війні». «Поки вона цього не зробить, ми єдині з Україною», — підсумував Блінкен.

 

Зенітно-ракетний комплекс Patriot э однією з найбільш надійних систем протиракетної оборони у світі.

ЗРК Patriot був розроблений насамперед як протиракетний комплекс, а його новітні модифікації можуть збивати навіть балістичні снаряди. Назва Patriot є абревіатурою і розшифровується як Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target (радар стеження з фазованою решіткою для перехоплення цілі).

Основними перевагами цього комплексу є висока швидкість приведення в бойову готовність, здатність вести вогонь по кількох цілях одночасно, висока маневровість і завадостійкість.

Одну батарею системи Patriot можна розгорнути менше ніж за годину. Усі частини комплексу: радіолокаційна установка, пункт управління, антенна група, електроенергетична установка та пускові установки –  пересуваються на вантажівках або причепах.

Одна пускова установка Patriot PAC-3 розрахована на чотири ракети MIM-104 різних типів, GEM-T (ракети з удосконаленим наведенням) або ж 16 ракет ERINT (ракети-перехоплювачі збільшеної дальності).

Зенітно-ракетний комплекс Patriot надійшов на озброєння США у 1982 році. Його вперше застосували у 1991 році під час війни у Перській затокі. Тоді Patriot активно використовувався як протиракетний, а не протиповітряний ЗРК проти іракських ракет. Основою були ракети MIM-104.

Одна батарея Patriot складається зі встановленої на вантажівці пускової системи, яка має вісім пускових установок. Кожна з них може утримувати до чотирьох ракет-перехоплювачів, а також наземний радар, станцію управління та генератор.

Сучасна ракета-перехоплювач системи Patriot коштує приблизно $4 млн за заряд, а пускові установки – майже $10 млн кожна, пише у липневому звіті з протиракетної оборони Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Для використання та обслуговування батареї Patriot може знадобитися до 90 військових. Американці мають навчити українських військових, як використовувати та обслуговувати систему.

Батарея Patriot має велику дальність ураження, але може охопити лише обмежену територію. Наприклад, Patriot можуть ефективно захистити невелику військову базу, але не можуть повністю захистити велике місто, як от Київ. Вони можуть захистити лише частину міста. Patriot часто розгортають як дивізіон, що містить чотири батареї. Втім, за словами офіційних осіб, Україна отримає одну батарею.

Patriot має потужніший радар, який розпізнає цілі краще, ніж радянська система С-300, яку використовують українці, але має й обмеження.

максимальна дальність перехоплення цілі – 80 км;

мінімальна дальність перехоплення цілі – 3 км;

максимальна висота перехоплення цілі – 24 км;

мінімальна висота перехоплення цілі – 0,06 км;

кількість цілей, які можуть обстрілюватись одночасно – 8 (у секторі 90°).

Паралельно системи Patriot і ракети-перехоплювачі, які застосовуються в ньому, були оптимізовані для захисту від тактичних балістичних ракет. Згідно з характеристиками виробника, найновіша система Patriot може вражати балістичні ракети на висоті 20 км. Основою є ракети MIM-109. Ще одна особливість останньої модифікації Patriot – це влучання ракети-перехоплювача безпосередньо в ціль, а не підрив поряд з нею.

Поделиться публикацией