ПИТАННЯ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ ВІД НОВОГО КОНГРЕСУ США ЗАЛИШАЄТЬСЯ НЕВИЗНАЧЕНИМ — POLITICO

Президент України Володимир Зеленський здійснив візит у США. Його виступ у Конгресі викликав численні оплески. Але, незважаючи на загалом теплий прийом, кілька законодавців-республіканців, в тому числі ті, які мають зайняти вищі керівні посади, ще не готові взяти на себе зобов’язання щодо продовження фінансової підтримки України. Про це повідомило видання POLITICO.

«Очевидно, є занепокоєння, що гроші йдуть не туди, куди вони призначені. Наявність будь-яких доларів платників податків, які йдуть куди завгодно, будь то всередині країни або за кордон, заслуговує на пильну увагу», — сказав лідер меншості в Палаті представників Стів Скалізе.

«Ми зацікавлені у тому, аби переконатися, що гроші будуть ретельно перевірятися. Це те, на чому ми продовжуватимемо наполягати», — заявив він, відповідаючи на питання, чи продовжить Палата представників підтримувати Україну наступного року.

Загалом, на конференції Республіканської партії в Палаті представників республіканці заявили, що підтримують як Зеленського, так і його армію, а також український народ у боротьбі з агресією Росії. Але багато з них також сказали, що планують використовувати наглядові повноваження, щоб ретельно перевірити десятки мільярдів доларів, які США вже витратили.

«Я думаю, що фокус промови був блискуче розроблений, щоб зосередитися на свободі, яка, очевидно, в Сполучених Штатах і Європі дуже цінується, і загрозі свободі скрізь, якщо ви не візьметеся за режим-вигнанця. Було дуже важливо, що Зеленський визнає, що багато людей стурбовані питанням підзвітності. Він наголосив на цьому. Існує прозорість та підзвітність», — сказав член Палати представників Гері Палмер (Республіканська партія, Аляска).

Під час свого візиту до Вашингтону Зеленський подякував президенту Джо Байдену та представникам Конгресу за всю допомогу, яка вже була надана Україні. США також оголосили про новий пакет допомоги.

Але над усім цим нависає зміна влади в Палаті представників. Республіканці там були більш скептичними, ніж їхні колеги в Сенаті, щодо підтримки оборони України.

Тим не менш, деякі з них залишили залу Палати представників з гордістю, заявляючи про важливість підтримки країни, яка бореться за свою незалежність.

Республіканці Палати представників, такі як Пат Феллон з Техасу, який позитивно оцінив промову українського президента, сказав, що вона, можливо, не змінила думок, припустивши, що більше республіканців, ймовірно, підтримають фінансування України, якщо гроші не будуть входити в більший пакет витрат. Він зазначив, що занепокоєння щодо фінансування України є нормальним, посилаючись на зусилля країни, спрямовані на боротьбу з корупцією.

«Він згадав, що ми взаємопов’язані. Звичайно, так і є. Світ набагато менший, ніж він був 30 років тому, 50 років тому, 100 років тому. Тож ми повинні підтримувати їх, але ми повинні робити це у прозорий спосіб, який гарантує, що ресурси йдуть туди, куди потрібно», — зазначив Феллон.

Найбільш консервативні представники Республіканської партії не приховували свого скептицизму щодо підтримки додаткового фінансування.

«Ми повинні бути зосереджені на тому, щоб спробувати стримати війну, а не розширити її. А це свого роду відправляє сигнал, що ми не проти розширення війни. І я думаю, що ми повинні надати інший сигнал», — заявив перед виступом Зеленського конгресмен Уоррен Девідсон (Республіканець, штат Огайо).

«Я за те, щоб проголосувати за призначення генерального інспектора, який би з’ясував, що вони зробили з усіма грошима, які ми їм вже надіслали», — додав Девідсон.

Незабаром після завершення виступу Зеленського конгресмен Метт Гаец (Республіканська партія) опублікував у Твіттері допис, заявивши, що президент Зеленський заслуговує на похвалу за те, що ставить свою країну на перше місце, але американські політики, які потурають його проханням, не бажають робити те ж саме для США.

Історичний візит Володимира Зеленського до США пройшов добре, і він «задоволений» його результатами, повідомило CNN джерело, близьке до українського президента.

«Його зустрічі з президентом Байденом були щирими і підтримуючими. Спільне засідання було чудовим, і він відчув реальну двопартійну підтримку», — сказало джерело.

Поделиться публикацией