СТАЛО ВІДОМО ПРО ХІД РОЗРОБОК ВАЖКОЇ БМП «ВАВІЛОН» ДЛЯ ЗСУ

Як стало відомо ІА «ОПК» від джерел у оборонній промисловості України, у листопаді минулого року Інженерна група «Арей» в рамках державного оборонного замовлення Міністерства оборони України, успішно виконала черговий етап по розробці  нової важкої БМП «Вавілон» для Збройних Сил України.

Зокрема, командою генерального конструктора Сергія Степанова створюється сучасна бойова машина з гібридною силовою установкою, у складі якої дизельний двигун та електромашини, які разом забезпечують більше 1000 к.с. При повній бойовій масі машини у 36 т гібридний привід забезпечує максимальні тягові характеристики у всіх діапазонах руху на всіх передачах і дозволяє працювати у кількох режимах: від основного двигуна;  тільки на електричному приводі; у комбінованому режимі, при якому динамічні характеристики шасі підвищуються за рахунок електромашин. Крім цього машина може працювати як генераторна установка.

Для машини розроблено автономний енергоагрегат, оригінальну систему стабілізації бортової мережі та кліматичну установку з кондиціонером.

Високий рівень захищеності забезпечується застосуванням комбінованого композитного і рознесеного бронювання. Передбачена можливість встановлення додаткових захисних і решітчатих екранів.

Бойовий модуль створено за принципом “виносної зброї” і оснащено ракетно-гарматним, стрілецьким озброєнням, новоствореними стабілізованим прицільним комплексом, цифровою системою управління вогнем з балістичним обчислювачем і функцією автоматичного супроводження цілі. На нову БМП встановлюються стабілізовані панорамні прилади спостереження і прицілювання з телевізійними камерами, лазерним далекоміром та тепловізором, новітнім комплексом виявлення лазерного випромінювання і системою постановки аерозольних завіс.

Цифрові системи управління вогнем і рухом об’єднані в єдиний комплекс управління. Інформаційно-керуюча система дозволяє у режимі реального часу аналізувати стан усього устаткування, «опитувати» показники датчиків, виводити необхідну інформацію на монітори, виконувати управління,  вести архів показників та передавати дані. Система управління вогнем передбачає незалежну бойову роботу бойового модуля і модуля виносного озброєння.

Для оперативної оцінки ситуації навколо машини і можливості безпечно здійснювати маневри у русі на бойову машину встановлюються камери кругового огляду.

На баштовому модулі застосовуються високоточні приводи з електронною системою управління; при цьому залишаються механічні приводи-дублери.

Баштовий модуль розроблено з можливістю перезарядки з середини бойового відділення, без відкривання люків, — як основного озброєння, так і пускової установки ПТКР. Таке рішення українськими конструкторами реалізовано вперше у світі.

Базове шасі «Вавілона» може бути заміною російського базового шасі для 2С3 («Акація»), 2С1 («Гвоздика»), ЗСУ23-4 («Шилка»), 2С6 («Тунгуска»), а технічні характеристики важкої БМП перевищують іноземні аналоги.

У грудні 2019 року ДК «Укроборонпром» та Інженерна група «Арей» підписали Меморандум про партнерство і співпрацю. На Київському бронетанковому заводі заплановано спільне виготовлення дослідного зразка та розроблених конструкторами «Арея» силових електромашин, пневмостартерів, систем кругового огляду, метеоцентрів, механізмів пневматичного перезаряджання озброєння, блоку оцифровки аналогових датчиків; універсальних адаптивних крісел та інших комлектуючих, що можуть застосовуватись на інших зразках бронетехніки. Крім того, Інженерна група «Арей» та КБТЗ готують до випробувань новий енергоагрегат для танку Т-72. Освоєння виробництва нових комплектуючих безумовно спроможне покращити фінансове становище КБТЗ і поліпшити технічні характеристики бойових машин, які використовуються у ЗСУ.

 

 

Поделиться публикацией