РФ ВТРАЧАЄ КОНТРОЛЬ НАД КАВКАЗОМ — АНАЛІТИЧНИЙ ТГ-КАНАЛ

РФ продовжує втрачати контроль над Кавказом, пишуть 11 квітня 2023 року аналітики ТГ-каналу resurgam

https://t.me/resurgammmm/813

Вірменія. З початком загострення ситуації між Вірменією та Азербайджаном РФ проігнорувала звернення прем’єр-міністра Пашиняна до ОДКБ за допомогою, що змусило вірменський уряд йти на поступки Азербайджану, а головне шукати нових союзників.

Так, 10-го січня Вірменія відмовилась (https://suspilne.media/355938-virmenia-vidmovilas-provoditi-vijskovi-navcanna-odkb-na-ii-teritorii/) проводити миротворчі навчання ОДКБ на своїй території, а вже 12-го січня РФ звинуватила (https://www.reuters.com/world/europe/russia-blames-ally-armenia-breakdown-talks-with-azerbaijan-2023-01-12/) свого давнього союзника у зриві мирних переговорів.

Вірменія проігнорувала загрозливі натяки путіна та пішла як на економічне, так й на політичне зближення (https://www.radiosvoboda.org/a/news-blinken-virmeniia-azerbaidzhan-perehovory/32120249.html) з ЄС та США, після чого послідував політичний десант (для прикладу лідерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі). Європейці створили навіть цілу цивільну місію у Вірменії для урегулювання конфлікту, яку очолила Німеччина.

Представники США під час Мюнхенської конференції з безпеки провели зустріч з представниками Азербайджану та Вірменії, після якої держсекретар Блінкен заявив, що дві країни отримали «історичну можливість» врегулювати конфлікт.

А вже у квітні Вірменію відвідала (https://rus.azatutyun.am/a/32354257.html) делегація командування сухопутних військ США і як результат 5 днів тому офіційна представниця Пентагону Сабріна Сінгх повідомила, що збройні сили Вірменії візьмуть (https://suspilne.media/437862-virmenia-vizme-ucast-u-vijskovih-navcannah-nato/) участь у військових навчаннях країн НАТО, які розпочнуться 22 квітня.

Грузія. Сьогодні в країні активно проходять мітинги з прапорами ЄС та України проти чинного уряду. Нова хвиля протестів спалахнула після інформації з ЄС, що спільнота у жовтні може переглянути (https://lb.ua/news/2023/04/03/550884_ievrokomisiya_rekomenduvatime.html) статуси України, Молдови та Грузії. Згідно з цим переглядом країна Кавказу може отримати статус кандидата в члени ЄС. Звісно для цього необхідно виконати відповідні умови, які ЄС окреслило ще в червні минулого року і які системно ігнорує проросійський прем’єр Іраклі Гарібашвілі.

Прем’єр після заявив, (https://ua.news/ua/world/prorossyjskyj-premer-gruzyy-vydyt-polytyku-v-tom-chto-stranu-ne-zhdut-v-es) що він бачить політику в якій Грузію не чекають в ЄС. Напевно, чекають у складі московії?

Як все це дотично до України?

Створення стійкого європейського партнерства на Кавказі обріже один зі шляхів обходження санкцій для РФ, відтягне увагу та певні сили (фінансово-корупційні в першу чергу), щоб заблокувати процес втрати контролю над регіоном. В ідеальному варіанті зміна уряду в Грузії на проєвропейський дозволить Україні повторно звернутись за викупівлею проданого та переданого озброєння під час московсько-грузинської війни.

Поделиться публикацией