РФ ВИРОБЛЯЄ 3,5 «ШАХЕДА» В ДЕНЬ

Маркування на безпілотному літальному апараті-камікадзе Shahed-136, використаному в одному з ударів, свідчить про те, що Росія, ймовірно, виготовила щонайменше 400 таких безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Росія за допомогою Ірану почала самостійно виготовляти Geran-2, намагаючись збільшити постачання. У рамках угоди з Тегераном на 1 мільярд доларів компанія в російському Татарстані працює над випуском 6000 таких безпілотників до вересня 2025 року. Росія, ймовірно, зібрала або виготовила щонайменше 420 Geran-2 з початку липня до кінця жовтня, або приблизно 3,5 на день. Про це пише портал Long War Journal.

Докази того, що Росія розпочала локальне виробництво Geran-2, вперше з’явилися влітку 2022 року. У той час як серійні номери версії, виробленої в Ірані, починаються з літери «М», більшість Geran-2 російського виробництва мають серійні номери, що починаються з російської літери «Ы».

Цифри після літери постійно збільшувалися з часом, ймовірно, відображаючи кількість створених. Наприклад, пара Geran-2, збита у вересні 2022 року, мала маркування «M205» і «M214», тоді як один, запущений наступного місяця, мав маркування «M293». До травня минулого року Росія використовувала номер «М1062». Так само на фото, опублікованому в соцмережах на початку липня, були показані залишки Geran-2 з позначкою «Ы002». На початку серпня Росія атакувала порт в Одесі з безпілотника Ы089. Оскільки БПЛА, який атакував Україну 29 жовтня 2023 року, мав серійний номер «Ы421», фахівці Long War Journal зробили висновок, що Росія, ймовірно, зібрала або виготовила щонайменше 420 Geran-2 з початку липня до кінця жовтня, або приблизно 3,5 на день.

За даними українських військових, росіяни запустили понад 2000 таких безпілотників, у тому числі рекордні 500 у вересні 2023 року. Москва використовує свої БПЛА Geran для нападу як на військові, так і на цивільні об’єкти, включно з критичною інфраструктурою. Росія часто використовує їх у поєднанні зі звичайними ракетами для відволікання української ППО або виявлення її позицій. Незважаючи на те, що ці дрони відносно легко збити, ці безпілотники перешкоджають постачанню Києва дефіцитними ракетами «земля-повітря», що потенційно робить небо України більш доступним для російських ракет і літаків.

Поделиться публикацией