РОСІЯ ПЕРЕТВОРЮЄ ЗАХОПЛЕНУ ЗАПОРІЗЬКУ АЕС НА ВІЙСЬКОВУ БАЗУ — THE WALL STREET JOURNAL

Російсько-окупаційні війська фактично перетворюють захоплену Запорізьку АЕС й водночас найбільшу в Європі атомну електростанцію у військову базу поблизу фронту і використовують її як щит.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що позиції ЗСУ знаходяться в 3-4 км від АЕС на протилежному березі Дніпра, однак враховуючи небезпеку артилерійських боїв навколо діючих ядерних реакторів, українські військові безсилі що-небудь зробити.

За даними WSJ, в червні росіяни розгорнули на території об’єкта «Смерчі», «Гради», танки і бронетранспортери. В той самий час земля навколо станції порізана траншеями, а старші фахівці російської державної корпорації «Росатом» облаштували свою базу в охоронюваному бункері під АЕС.

«Схоже, що це одна з тактик росіян – взяти об’єкт критично важливої інфраструктури і використовувати його як щит», – говорить колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк — Ми не збираємося штурмувати станцію. Єдиний спосіб – оточити її, захопити прилеглі райони і вимагати від окупантів піти».

Раніше директор МАГАТЕ Гроссі заявляв, що ризик аварії на Запорізькій АЕС через російських окупантів зростає з кожним днем.

Журналісти WSJ поспілкувалися також зі співробітниками Запорізької АЕС та їх сім’ями. Вони побоюються, що зростаюча  мілітаризація станції може призвести до нової аварії всього в 300 милях від Чорнобиля.

Поделиться публикацией