РОСІЯ ВИКУПОВУЄ ДВИГУНИ ДЛЯ ГЕЛІКОПТЕРІВ У КРАЇН, ЯКИМ РАНІШЕ ЇХ ПОСТАЧАЛА

Москва просить повернути більше сотні раніше проданих двигунів із Єгипту, Пакистану, Білорусі та Бразилії. Про це пише видання The Wall Street Journal.

Зокрема, коли на початку вторгнення в Україну армія РФ втратила десятки гелікоптерів, Росія звернулася за допомогою до Єгипту.

У квітні 2022 року російська делегація прибула до Каїру і провела переговори з президентом Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі про повернення 150 раніше проданих країні двигунів для Ми-17. При цьому спочатку Єгипет нібито планував поставити до Росії ракети, але відмовився від цієї ідеї під тиском США. Переговори у Каїрі були частиною більш широких спроб Росії звернутися за допомогою до своїх давніх клієнтів, які десятиліттями купували російські літаки, ракети і системи протиповітряної оборони.

Умови угоди джерела видання описують так: Москва прощає Каїру заборгованість з оплати колишніх поставок зброї (частина переказів зірвалася через обмеження в роботі російських банків із системою SWIFT), продовжує постачати до Єгипту пшеницю і не відкликає своїх військових радників, а Каїр швидко повертає 150 двигунів.

Крім того, Єгипет відмовив США у проханні поставити зброю в Україну. За підсумками переговорів очікується, що двигуни повернуться до РФ у грудні. З початку війни Росія також вела переговори з Пакистаном, Білоруссю та Бразилією, розповів WSJ колишній офіцер російської розвідки.

 

У Пакистану РФ запросила чотири двигуни від раніше проданих гелікоптерів Ми-35М, Білорусь — шість двигунів від Ми-26, а Бразилія — 12 двигунів від списаних Ми-35М. У МЗС Бразилії заявили, що відмовилися від угоди. Потреба Росії в озброєннях також вплинула на її експорт, що в деяких випадках призвело до зриву угод, особливо щодо систем озброєнь для сухопутних військ. При цьому у серпні цього року Військово-повітряні сили Білорусі отримали партію російських гелікоптерів Mи-35М.

Поделиться публикацией