РОСІЯНИ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ ВІДПРАВЛЯТЬ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ НА ФРОНТ — ISW

Російське військове командування планує найближчим часом відправити на фронт батальйон «Богдан Хмельницький», який складається з українських військовополонених. Такі наміри є порушенням Женевської конвенції. Про це йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Російські державні пропагандистські ЗМІ повідомили, що 7 листопада солдати батальйону «Богдан Хмельницький» склали присягу на вірність Росії і незабаром будуть розгорнуті в Україні. Зазначається, що формування діятиме у складі угрупування «Каскад» так званої терористичної організації «ДНР» на території Донецької та Запорізької областей. «Російські джерела стверджують, що командування РФ ставитиметься до військовополонених так само, як і до російських солдатів, і що вони отримуватимуть однакову зарплату та пільги», — зазначили в ISW.

Раніше аналітики стверджували, що для служби в батальйоні «Богдан Хмельницький» окупанти «завербували» близько 70 українських військовополонених із різних російських виправних колоній. В Інституті вивчення війни вважають, що українців змусили піти на службу до ворога, що є явним порушенням Женевської конвенції. Вона передбачає, що «жоден військовополонений ніколи не може бути відправлений у зону бойових дій» і не повинен «прийматися на роботу, яка носить шкідливий для здоров’я або небезпечний характер». Нагадаємо, тортури, які застосовують росіяни стосовно українських цивільних та військовополонених, досягли рівня систематичної державної політики РФ проти України.

Поделиться публикацией