НІМЕЧЧИНА ЗАПЛАНУВАЛА ЕПОХАЛЬНУ РЕФОРМУ АРМІЇ — FT

Німеччина запланувала найрадикальнішу військову реформу з холодної війни. Німецька армія може перейти на частковий призов.

Влада Німеччини готується підвищити бойову готовність німецької армії для вирішення старих і нових викликів, ці зміни стануть найрадикальнішою військовою реформою за 35 років — із закінчення холодної війни, пише Financial Times.

«Це знакова реформа <…>. Наша мета – перебудувати бундесвер таким чином, щоб він був найкраще підготовлений до оборони у разі війни. Ніхто не має уникнути думки про напад на територію НАТО — це те, що ми [хочемо] донести», — оголосив міністр оборони Борис Пісторіус.

Ключовим питанням, за його словами, є призов до армії, Міноборони представить модель змін у цій сфері найближчими тижнями. Ймовірно, Німеччина прийме так звану скандинавську модель, яка передбачає добровільність та гендерну нейтральність військової служби, як це запроваджено, наприклад, у Швеції.

Як пише видання, військове командування та Міноборони Німеччини планували реформи протягом кількох місяців, спостерігаючи за конфліктом між Росією та Україною. Реформи припускають, що операції в кіберсередовищі будуть на одному рівні з наземними, повітряними та морськими силами, а керувати чотирма компонентами збройних сил буде єдине оперативне командування.

Зараз бундесвер — одна з найбільших армій НАТО зі 182 тис. військовослужбовців, проте, зазначає видання, структура, що розрослася, позбавляє збройні сили здатності протистояти стратегічним викликам, з якими стикається Берлін і його союзники по НАТО. Реформи дозволять армії приймати швидкі рішення і налагодять між збройними силами, урядом і союзниками НАТО більш чіткі та прямі відносини.

Як випливає з річного звіту про становище в німецькій армії, представленого до бундестагу, у 2023 році збройні сили Німеччини залишили приблизно 1,5 тис. осіб, через що їх загальна чисельність скоротилася до 181,5 тис. У рамках зусиль щодо зміцнення нацоборони в країні планують довести чисельність військовослужбовців до 203 тис. на початок 2030-х років, проте поки що набір йде повільно.

Поделиться публикацией