ЯДЕРНЕ СТРИМУВАННЯ СТАЄ ВСЕ СКЛАДНІШИМ – The Economist

Видання пише, що Америка не може виробляти нові боєголовки у великих кількостях. Ядерне стримування стає все складнішим і може стати нестабільним.

У США на перший план повертаються дебати щодо перспективи використання ядерної зброї.  Суперництво між великими державами зросло, що робить інтенсифікацію ядерної конкуренції більш ймовірною.  На тлі зростаючої напруженості, яка допомогла привернути увагу до впливу ядерної зброї, що змінює світ, привид Дональда Трампа маячить над світом. Його повернення до влади може призвести до розриву американських альянсів, що спонукає союзників в Азії і Європі по-новому поглянути на власні ядерні можливості. Про це пише The Economist.

https://www.economist.com/briefing/2024/04/04/america-and-its-allies-are-entering-a-period-of-nuclear-uncertainty

Програма ядерної модернізації Америки користується двопартійною підтримкою, але була завершена в іншу геополітично епоху 2010-х років.

Видання зазначає, що це може свідчити про те, що Сполучені Штати впораються, навіть якщо Росія і Китай переважатимуть її за чисельністю. Але скептики не здаються. У жовтні двопартійна комісія Конгресу, до складу якої входили чиновники, що працювали в адміністраціях Обами і Трампа, попередила, що «розмір і склад ядерних сил повинен враховувати можливість спільної агресії з боку Росії і Китаю». Сполучені Штати повинні мати можливість «одночасно стримувати обидві країни». Коротко кажучи, їм потрібен більший і різноманітніший арсенал.

Америка не може виробляти нові боєголовки у великих кількостях. Проте вона має арсенал приблизно 1900 одиниць ядерної зброї. Вона може приблизно подвоїти свій розгорнутий арсенал, «завантаживши» його в існуючі ракети та інші системи доставки.

Росія може збільшити свій потенціал на 57%, додавши трохи менш як 1000 одиниць. Минулого року Росія вийшла з режиму інспекцій, передбаченого договором, що може бути знаком того, що дні договору злічені. Конгрес просить ВПС і ВМС практикувати завантаження додаткових боєголовок вже зараз – до 2026 року, коли закінчується термін дії договору.

За оцінками американського аналітичного центру RAND Corporation, Росія має свої власні фінансові та матеріальні обмеження. Війна в Україні може коштувати їй 132 мільярди доларів до кінця цього року. У країні не бракує боєголовок. Але нові системи доставки запізнюються.

Китай має більше фінансових можливостей, але нестача плутонію може обмежити його арсенал протягом наступного десятиліття або близько того.

Видання пише, що ситуація в Європі інша. На відміну від Азії, вона має дві локальні ядерні держави – Велику Британію і Францію. Британські сили стримування «приписані» до НАТО, що означає, що вони доступні Верховному головнокомандувачу об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, в той час, як Франція є більш невизначеною, кажучи лише, що її життєві інтереси мають «європейський вимір».

На папері їхній спільний арсенал у 500 боєголовок, хоч і становить десяту частину російського, є достатнім для того, щоб знищити Москву і Санкт-Петербург, і не тільки. Проте більш уважний погляд на британський арсенал корисний для розуміння того, чому американську парасольку важко замінити.

Поделиться публикацией