НАВЧАННЯ ЗСУ ЗАСТОСУВАННЮ TAURUS МОЖЕ ТРИВАТИ ТРИ МІСЯЦІ

Навчання фахівців ЗСУ застосуванню німецьких крилатих ракет Taurus, про швидку передачу яких заговорили після інформації про відправку в Україну американських ракет ATACMS, може тривати три місяці. «Це проблема – трудомістка підготовка українських солдатів… Виробник MBDA розраховує приблизно на три місяці для ознайомлення українських військових із цією системою озброєння», – повідомляє BILD, констатуючи збільшений тиск у Німеччині на канцлера Олафа Шольца щодо передачі Україні ракет Taurus.

«Українці вперше просили [про Taurus] понад чотири місяці тому. Цей час можна було б використати для успішного завершення навчання», – критикує позицію німецького уряду депутат Бундестагу від Вільної демократичної партії (FDP) Маркус Фабер. Він зазначає, що програмування цілей крилатих ракет Taurus має відбуватися в Україні і, з політичних причин, у цьому не братимуть участі військовослужбовці німецької армії. За словами Фабера, можливим «тимчасовим рішенням» є залучення для програмування фахівців поза Бундесвером (або владою Німеччини), які зможуть працювати в Україні. «Усі аргументи канцелярії на користь затримки [передачі ракет] наразі недійсні. Розум підказує, що Taurus має бути доставлений негайно», – сказав Фабер у коментарі BILD.

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус 15 вересня на «Вестфальській мирній конференції» заявив, що терміни ухвалення рішення про постачання ракет Taurus можуть становити один-два тижні. Він уточнив, що федеральний уряд не має сумнівів, але має «обережність і виваженість кроків його країни». Раніше ми пояснювали чому ракети Taurus є такими важливими для України – як вони можуть докорінно змінити перебіг подій у війні, і чому загалом вони є унікальним зразком ракетного озброєння.

Поделиться публикацией