ПІД ЧАС ПОВНОМОАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ РФ НАМАГАЛАСЯ ВИКЛИКАТИ МАСОВИЙ ГОЛОД В УКРАЇНІ — The Guardian

Юристи та правозахисники збирають для МКС докази того, що Росія намагалася у три етапи викликати в Україні масовий голод. Про це повідомляє The Guardian.

Старший юрист юридичної фірми Global Rights Compliance Юсуф Хан вважає, що Росія використовувала в Україні голод як зброю в три етапи. Усе почалося з блокування ланцюжків постачання продовольства на початку вторгнення.

Як приклад наводять облогу Маріуполя. Постачати до міста продовольство було неможливо, а скористатися гуманітарними коридорами росіяни не давали. Друга фаза, за словами Хана, – це знищення цивільної інфраструктури. Зокрема знищення запасів продовольства, води та джерел енергії в Україні. «Якщо знищуються необхідні цивільному населенню об’єкти, наприклад, руйнування енергоінфраструктури взимку, такі дії явно сплановані», – зазначив Хан.

У рамках цієї фази окупанти позбавили Миколаїв питної води, захопивши насосну станцію. У третій етап входять спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських харчів. ЗС Росії атакували зернові об’єкти на Дунаї та створювали небезпечні умови в Чорному морі. Наприкінці липня і на початку серпня окупанти знищили 270 тисяч тонн продовольства, зазначається в публікації.

Компанія Global Rights Compliance до кінця 2024 року працюватиме з українськими прокурорами над формуванням досьє. Мета полягає в тому, щоб подати заяву згідно зі статтею 15 Римського статуту, яка дозволяє третім особам надсилати відомості про ймовірні воєнні злочини прокурору МКС. Саме він і вирішуватиме, чи продовжувати справу.

Поделиться публикацией