МОСКВА ДОМОВИЛАСЬ З ТЕГЕРАНОМ ПРО ВИРОБНИЦТВО ІРАНСЬКИХ БЕЗПІЛОТНИКІВ НА ТЕРИТОРІЇ РФ — THE WASHINGTON POST

За даними The Washington Post, Російська Федерація уклала непублічну угоду з Іраном про початок виробництва ударних безпілотників на російській території.

Про це повідомило агентство РБК-Україна.

«Згідно з новими даними розвідки, отриманими американськими та іншими західними службами безпеки, після тижнів нападу на українські міста за допомогою безпілотників іранського виробництва Москва тихо досягла угоди з Тегераном про початок виробництва сотень безпілотних літаків із зброєю на російській території», — пише видання.

Зазначено, що російські та іранські офіційні особи завершили угоду під час зустрічі в Ірані на початку листопада, і дві країни швидко рухаються до передачі проектів і ключових компонентів, які можуть дозволити почати виробництво протягом декількох місяців, повідомили в інтерв’ю троє чиновників, ознайомлені з цим питанням.

За словами офіційних осіб, ця угода, якщо вона буде повністю реалізована, означатиме подальше поглиблення російсько-іранського альянсу, який уже надав вирішальну підтримку військовій кампанії РФ в Україні. Придбавши власну конвеєрну лінію, Росія могла б різко збільшити свої запаси відносно недорогих, але дуже руйнівних систем озброєнь, які останніми тижнями змінили характер українського конфлікту, що триває дев’ять місяців.

У The Washington Post підкреслили, що для Росії ця угода може задовольнити критичну потребу в високоточних боєприпасах, яких не вистачає після дев’яти місяців боїв. За словами офіційних осіб, домовленості також пропонують значні економічні та політичні вигоди для Ірану. Хоча Тегеран намагався показати себе нейтральним у конфлікті з Україною, поява іранських безпілотників над українськими містами викликала погрози нових економічних санкцій з боку Європи. Лідери Ірану вважають, що зможуть уникнути нових санкцій, якщо безпілотники будуть фізично зібрані в Росії, заявили джерела WP.

Запуск виробництва іранських дронів в Росії може затягнутися. Особливо якщо є люди, які хочуть на цьому заробити. Таку думку висловив спікер командування ПС ЗСУ Юрія Ігнат в ефірі телемарафону.

«Зрозуміло, що мова не йде про тижні. Ми говоримо про місяці. Це не буде швидко, на це потрібен час. У Росії це може бути додатково затягнутий процес, тому що хтось може захотіти на цьому заробити», — сказав Ігнат.

За його словами, якщо виробництво все ж буде запущено, то зрозуміло, що Іран хоче уникнути санкцій, передавши Росії «мопеди» і креслення для них.

Раніше міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян вперше визнав допомогу Росії Тегерану за допомогою дронів. Однак нібито передача БпАК відбулася ще до початку повномасштабної війни в Україні.

Між іншим, у дронах Shahed-136 іранського виробництва тільки двигуни, інше — компоненти понад 30 західних компаній.

Поделиться публикацией